A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Gyertyafény a hegyaljai utcákon
MÁÉRT - 2019. december 12., csütörtök 09:18

Az 1944-45 telén lezajlott délvidéki vérengzések drávaszögi magyar áldozatairól emlékeztek meg több horvátországi magyar településen is vasárnap délután. 
 
A délvidéki magyarság kétségkívül legszomorúbb tele 1944-45 fordulóján következett be, amikor is a második világháború borzalmai elérték az akkori országhatárokat. A front átvonult vidékünkön is, nem kis károkat okozva, de tragikus következményei a szovjet hadsereggel érkező vérszomjas partizánok tetteinek voltak. Az egykori Jugoszlávia magyarlakta részein  módszeres megtorlást hajtottak végre, melynek 40 ezer magyar esett áldozatul, köztük sok drávaszögi is. A meggyilkoltakra emlékeztek a hétvégén a hegyaljai falvak lakói is a Hegyalja Ifjúsági Egyesület szervezésében, tagjai már több éve rendeznek ilyen és hasonló megmozdulásokat.
A megemlékezést idén először több településre is kiterjesztették, hiszen megtorlások mindenhol voltak. A megemlékezők Sepsén a turul-szobornál rótták le kegyeletüket, Hercegszőlősön pedig a hidegvérrel meggyilkolt helyi református lelkész, Faragó Ferenc emléktáblájánál gyújtottak gyertyákat. Ezt követően a csúzai „bástyáknál” elhelyezett emléktábláknál folytatódott a megemlékezés-sorozat, ami a vörösmarti egészségház közelében lévő emlékműnél zárult.
- Fontosnak tartjuk a délvidéki vérengzések horvátországi magyar áldozatairól való megemlékezést, hiszen akkor olyanok váltak a pusztító háború és az azt követő események áldozatává, mint amilyenek mi is vagyunk, egyszerű, hétköznapi emberek, fiatalok. Idén úgy döntöttünk, hogy a hagyományos decemberi megemlékezésünkön változtatunk, vagyis mindegyik érintett településen gyertyát gyújtunk az áldozatok tiszteletére - mondta Hordósi Dániel, a Hegyalja Ifjúsági Egyesület elnöke.
A megemlékezők idén is több száz gyertyát gyújtottak meg településeink főutcáin, ami a kegyeletadás mellett figyelemfelkeltő hatással is bírt, hiszen az arra járók is regisztrálták a jelenséget.
A megemlékezésen, melynek fő támogatója a HMDK volt, részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA