A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Már állnak az új kopácsi óvoda falai
MÁÉRT - 2020. január 16., csütörtök 11:17

Szeptember végén kezdődött meg az új kopácsi óvoda építése, ami a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a tervek szerint halad. A leendő ovi falai már állnak, és hamarosan tető alá is kerülnek.
A kopácsiak csodálatos ajándékot kaptak 2018 karácsonyára, ekkor döntött ugyanis úgy a horvát kormány, hogy támogatja az új óvoda megépítését. A teljesen új épület a focipálya közelében épül, 90%-ban horvát állami forrásokból. Ezzel a kopácsiak nagy álma valósul meg, mivel a jelenlegi felett már rég eljárt az idő kor.
A támogatási szerződést Zágrábban írta alá Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója és a földművelési minisztérium vezetője Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Andrej Plenković miniszterelnök jelenlétében. A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után az építkezés végül 2019 szeptemberében kezdődött el, és a tervek szerint 360 nap alatt fel fog épülni a várva várt épület. Az új, minden 21. századi követelménynek megfelelő óvoda a tervek szerint 30 gyerek befogadására lesz alkalmas, és lesz egy bölcsődei része is. A tervezők gondoltak a faluképre is, ezért az épület a modern és hagyományos építkezés ötvözete lesz. A belső tér kialakításában, felszereltségében megfelel korunk elvárásainak, külsején pedig – Ruzsicska Ilonka kopácsi óvónő ötlete alapján – jellegzetes kopácsi motívumokat is őriz majd.
– A kopácsi óvoda mandátumom kezdete óta a prioritásaink közé tartozott, ezért örülök, hogy ezt a projektet is sikerült tető alá hoznunk. A horvát kormány nem csupán támogatja az új kopácsi óvoda építését, hanem a költségeket szinte teljes egészében állja. A horvátországi magyarság számára minden olyan beruházás fontos, amely az oktatást érinti, legyen szó óvodáról, iskoláról, sportcsarnokról vagy akár egy kollégiumról. A falubeliek már régóta megérdemelték, hogy egy új, korszerű óvodájuk legyen. Az elmúlt időszakban mindent megtettünk azért, hogy sikerüljön ezt a célt is megvalósítanunk. Örülök, hogy az építkezések jól haladnak, és bízom benne, hogy ősztől a kopácsi ovisok birtokukba vehetik az új épületet - mondta Jankovics Róbert.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA