A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
EMNT-s javaslatok a székely anyaváros fejlesztéséhez
MÁÉRT - 2020. február 8., szombat 11:42

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki szervezete aláírásra buzdít a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése kapcsán, valamint közös székelyudvarhelyi minimálprogram szükségességét hangsúlyozza – közölte az EMNT sajtóirodája.
A szervezet székelyudvarhelyi irodájában tartottak ma sajtótájékoztatót Bíró Edit és Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki szervezetének elnökségi tagjai, akik a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséről, valamint a város költségvetéséhez kapcsolódó javaslataikról is beszéltek. „Mától, február 7-étől, számítva három hónap van még hátra az SZNT európai polgári kezdeményezéséhez kapcsolódó aláírásgyűjtés határidejéig, melyet az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt is teljes mellszélességgel támogat” – mondta Bíró Edit. Elhangzott: a Székelyföldért megmozgatjuk Európát jelmondattal futó akciónak célja, hogy EU-s eszközökkel segítse Európa őshonos nemzeti közösségeit, s ezáltal a határon túli magyarok megőrizhessék sajátos identitásukat – a saját szülőföldjükön –, valamint az Európai Unió támogatási rendszerét oly módon kívánja szabályozni, hogy a nemzeti régiók a különböző költségvetési források elosztásakor ne kerüljenek hátrányos helyzetbe, ezáltal pedig dinamikusan fejlődő nemzeti régiók jöhessenek létre.
Nagy Pál elmondta: mivel mostanáig alig hatvanezer aláírás gyűlt össze az online aláíró felületen, és a papíralapú aláírások száma sem túl sok, rendkívül nehéz feladat áll a magyar közösség előtt, ha komolyan gondolja az egymillió aláírás összegyűjtését a megadott határidőig. Hangsúlyozta: az elkövetkező időszakban is várják a Vár utcai EMNT-s demokráciaközpontban mindazokat, akik kézjegyükkel kívánják támogatni a kezdeményezést. Ehhez kapcsolódva Bíró Edit, aki egymaga több mint 700 aláírást gyűjtött össze, felkérte a város további politikai szereplőit is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, melyet Sepsiszentgyörgyön a helyi RMDSZ is felvállalt.
Nagy Pál elmondta: felkérik a Néppárt képviselő-testületi frakcióját, melynek az EMNT részéről Bíró Edit és Szarvas Zsuzsanna is tagja, hogy továbbra is támogassák azt az ősszel kezdeményezett program beindítását, melynek célja a hazatérő fiatalok támogatása. Ezt a programot erősíteni is lehetne azzal a támogatási programmal, melyet Erdély több városában is elindított a Studium-Prospero Alapítvány fiatal orvos- és színészlakás-együttesek építésére.
Ugyanakkor szeretnék, ha a megszületendő sportstratégia részeként évente megrendeznék azt a székelyudvarhelyi sportgálát, melyen a város kiemelkedő eredményeket elérő amatőr és profi sportolóit jutalmaznák meg.
Nagy Pál legfontosabb célnak a városi fedett uszoda mihamarabbi megépítését tartja, mely nemcsak a szabadidős tevékenységeket vagy az úszósportot segíthetné, de egy oktatási program részeként a fiatalok egészséges életmódjában, egészségmegőrzésében is fontos szerepet tölthetne be. Nem mellékes az a motivációs tényező sem, hogy az úszás Magyarországon stratégiai ágazat, s így számos nagyszerű eredménnyel büszkélkedhetnek.
Szóba került az utóbbi években alaposan megváltozott székelyudvarhelyi médiapiac is, melynek eredményeként az EMNT szükségesnek tartja, hogy a polgármesteri hivatal havi rendszerességgel kiadja a Városházi Hírlapot, melyben benne kellene legyenek az aktuális önkormányzati határozatok, ugyanakkor hasznos információközlő felülete is lenne a város intézményeinek.
Bíró Edit egy önkormányzati hospice-központ megvalósításának szükségességét is hangsúlyozta. Az ellátás fő célja a betegek életminőségének javítása, testi-lelki szenvedéseinek enyhítése, ugyanakkor nagyon fontos feladata van a hozzátartozók segítésében, a betegség és a gyász terhének viselésében is. Az elmúlt időszakban az elvándorlás, a külföldi munkavállalás miatt egyre aktuálisabbá vált, hogy a közösség és az önkormányzat nagyobb figyelmet szenteljen ennek az ügynek.
Az elmúlt évek tapasztalataira alapozva, a közelgő önkormányzati választások előtt az EMNT javasolja a néppárti frakciónak, hogy kezdeményezzen a másik két párttal egy tárgyalássorozatot, melynek célja egy közös nevezőn alapuló udvarhelyi minimálprogram kialakítása, melyben leszögeznének egy sor olyan fajsúlyos dolgot, ügyet, amelyek előre viszik a várost, segítik a fejlődését, és amelyek mellett mindegyik alakulat kiáll, azokat támogatja, függetlenül attól, hogy az elkövetkező években ki milyen összetételben vesz részt az önkormányzat munkájában.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA