A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A mesemondás hagyományát ápolták
MÁÉRT - 2020. március 12., csütörtök 12:00

A napokban zajlott az idei mesemondó vetélkedő a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma szervezésében. Harminchét általános iskolás gyűlt össze a laskói iskola tornacsarnokában, hogy elmondják kedvenc népmeséjüket a zsűri előtt.
 
 
A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma évente több programot szervez az anyanyelv ápolása és népszerűsítése érdekében. Ezek közé tartozik a mesemondó verseny is, amelyet a Laskói Általános Iskolával közösen rendeznek.
Az előző évekhez hasonlóan idén is szép számban jelentkeztek az alsó és felső tagozatos, magyar nyelven tanuló és anyanyelvápolásra járó általános iskolások.
- Nyolcadik alkalommal került sor iskolánkban a mesevetélkedőre, idén harminchét gyerek jelentkezett a versenyre, akik ezúttal is szabadon választhattak a magyar népmesék közül, esetleg olyant is, amit szüleiktől, nagyszüleiktől hallottak. Azt kellett saját szavaikkal elmesélniük, megosztaniuk egymással – nyilatkozta lapunknak Kovačević Anna, az intézmény igazgatónője, a pedagógus fórum alelnöke, hozzátéve, a program célja, hogy a gyerekek figyelmét a mesék által az olvasás fontosságára, szépségére is ráirányítsák.
Az igazgatónő megemlítette, a verseny zsűrije nyugdíjas korú pedagógusokból áll, akiknek ezúton is köszönetét fejezi ki, hogy évről évre vállalják ezt a szerepet.
Zámecsnik Márta nyugdíjaztatása előtt anyanyelvápoló pedagógusként dolgozott, s már több éve vesz részt a bírálóbizottság munkájában.
- Sokadik alkalommal rendezzük meg ezt a vetélkedőt, és nagy öröm számunkra, hogy minden évben szépszámú résztvevője van, holott tudjuk, milyen nehéz a mai világban a gyerekeket mesekönyv elé ültetni. A pontozásnál arra figyelünk, hogy a gyerekek mennyire életszerűen adják elő a mesét, nem feltétlenül ragaszkodunk a szöveghez, de azért az fontos, hogy hangsúlyozva, szép kiejtéssel meséljenek. Ez a versenyen többeknek sikerült, és vannak, akiknek még gyakorolniuk kell – mondta Zámecsnik Márta. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA