A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Van tere a szolidaritásnak, az értelmes cselekvésnek!
MÁÉRT - 2020. március 19., csütörtök 06:23

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke közleményben biztatja a magyarságot arra, hogy a járványügyi korlátozások ellenére se álljon le a szervezet által elindított aláírásgyűjtés. Lásd alább.
„Az elmúlt időben, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések következtében, a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésének támogatására a papíralapú aláírásgyűjtés gyakorlatilag leállt, a digitális aláírás pedig drámain lelassult. A szervezők nevében nem is kérhetek mást azoktól az önkéntesektől, akik papíralapon aláírásokat gyűjtöttek, hogy saját és a támogatók egészségének védelmében szüntessék be a tevékenységet, ezzel is igazodva a hatóságok azon intézkedéseihez, amelyek a járvány terjedését lassítják. Ezzel szemben az online (számítógépes) támogatásokat kell szorgalmazni. Arra kényszerülünk, hogy otthon maradjunk. Használjuk ki ezt a lehetőséget, és adjunk egy nagy lendületet nemzeti régiók ügyének.
Tudatosítani kell a kezdeményezés minden támogatójában, hogy a kényszerű karantén akkor elviselhető, akkor emberi, ha közben az emberek értelmes és hasznos dolgokat tehetnek egymásért! A nemzeti régiók érdekében indított polgári kezdeményezés erre kínál lehetőséget. Használjuk ki az időt, és a helyzetet a kezdeményezés támogatására. A legnépszerűbb közösségi oldal – itt következhetne a világcég megnevezése, ha reklámozni akarnánk őt – magyar felhasználóinak száma meghaladja a hatmilliót! Ezek ellenére az online aláírók száma eddig 230 ezerre tehető! Szembe kell nézni azzal a ténnyel is, hogy a közfigyelem most teljes egészében a korona vírusra összpontosít. Ez érthető. Az embereknek tájékozottaknak kell lenniük, a hatóságok járványügyi rendeleteit és ajánlásait pedig be kell tartaniuk. Ugyanakkor fel kell készülnünk az élet természetes folytatására is. Ez egy összetett társadalmi feladat, és ennek részét képezheti a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” indított polgári kezdeményezés sikeressé tétele. Tegyünk érte (valamit)! Rossz előjel, hogy a zárás előtt 51 nappal az online aláírások növekedési üteme visszaesik ahelyett, hogy emelkedne. De tudunk ezen változtatni.
Tudatosítani kell minden magyarban, hogy a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése:
–  először és egyedüliként fogalmazta meg Székelyföld igényeit/elvárásait az Európai Unióval szemben, és sikerült bebizonyítani, hogy ezek az igények/elvárások az Európai Unió jogalkotási hatáskörébe tartoznak. Ezek az igények/elvárások kiterjednek Kalotaszegre, Partiumra, Felvidékre, Muravidékre, Őrségre és minden Magyarországtól elszakított magyar népességű területre;
– először és egyedüliként kapcsolta Székelyföldet, és a Magyarországtól elszakított magyar népességű területeket Nyugat-Európa etnoregionális mozgalmaihoz;
– egy új fogalmat teremtett, a nemzeti régiók fogalmát, amely kiindulási pontja lehet az Európai Unió jogalkotásának;
– az európai etnoregionális mozgalmak új hullámát indította el;
–  a közösségi jogtörténet részévé vált, és változást hozott az Európai Unió Bíróságának joggyakorlatában.
Hisszük, hogy van tere a szolidaritásnak, az értelmes cselekvésnek még ebben a nehéz időben is.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA