A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: kijavítottuk az önkormányzati segélynyújtás értelmezhető jogi feltételeit
MÁÉRT - 2020. május 5., kedd 20:47

Világos törvényi előírások mentén adhatnak a rászorulóknak sürgős segítséget az önkormányzatok. A szenátus plénuma elfogadta ma azt az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítást, amely kijavítja az értelmezhető előírásokat, így megelőzhetjük a számvevőszék által kirótt büntetéseket – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.
A frakcióvezető elmondta: tűzvész, árvíz, vagy hasonló vészhelyzet esetén a kormány, vagy akár az önkormányzat, a helyi tanács döntése alapján, sürgősségi segítséget nyújthat a bajba jutott embereknek pénzügyi támogatás formájában. A hatályos törvénykezés azonban értelmezhetőnek bizonyult, tette hozzá Cseke Attila, így számos esetben a számvevőszék utólag megbírságolta az önkormányzatokat. „A ma elfogadott RMDSZ-es javaslat kijavítja a törvénykezési hiányosságot, így a rászorulók egy átlátható elszámolási rendszer mellett kaphatnak segítséget anélkül, hogy a helyi önkormányzat a számvevőszék változó értelmezésének legyen kitéve” – hangsúlyozta Cseke Attila.
A segélyt kérvényezni kell, és nyilatkozatban kell felelősséget vállalnia a kérelmezőnek azért, hogy a sürgősségi helyzet valóban fennáll. Továbbá, a kérelmező szociális helyzetét egy szociális munkásnak kell kivizsgálnia, majd ezt követően állapíthatják meg a segély szükségességét, áll a ma elfogadott tervezetben. Erről a képviselőház is dönt, majd ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA