A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Állami kárpótlás a gazdákhoz hasonlóan az erdőtulajdonosok számára is
MÁÉRT - 2020. május 12., kedd 20:44

Állami kártérítésben részesülhetnek az erdőtulajdonosok, ha széldöntés vagy más természeti kár következtében jövedelemtől esnek el, amennyiben az RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezeteket a képviselőház is elfogadja, és az államelnök kihirdeti. 
A kedden elfogadott tervezetek egyike az erdők egészségének érdekében lehetővé teszi a kár bejelentésétől számított 15 napon belüli kitermelés elindítását, a második tervezet pedig az erdőtulajdonosok állami kártérítését írja elő.  
„A szél által kidöntött fák kitermelése engedélyhez kötött, a procedúra túlzottan bürokratikus” – mondta el Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora. A felsőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke hozzátette: a kedden elfogadott két tervezet egyszerűsíti az akár egy évig is eltartó folyamatot, hiszen a széldöntések következtében a kidöntött fák károsulnak, elértéktelenednek, és kedveznek az erdőnek káros rovarok elszaporodásának is. Továbbá ha az erdészek nem léphetnek azonnal, a kidőlt fákon elszaporodó kórokozók az egészséges erdőben is pusztíthatnak. 
Fontos előrelépésnek számít a szenátus döntése a széldöntések okozta veszteségek kártérítését illetően is. „A széldöntések óriási anyagi károkkal is járnak. A második tervezetem a károsult magán- és jogi személyek állami kárpótolását írja elő, lehetőséget teremtve arra, hogy a mindenkori erdészeti minisztérium a kitermelésre, újraültetésre, a faanyag károsodása miatti értékvesztésre vagy akár a több évtizedes jövedelemkiesés fedezésére állami kárpótlást hagyjon jóvá” – mutatott rá Tánczos Barna.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA