A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
További fejlesztések a Várdaróc labdarúgó-egyesületben, a 2019/20-as szezon bajnokánál
MÁÉRT - 2020. május 14., csütörtök 13:10

Készülnek az új kispadok és a reflektorvilágítás az esti edzésekhez, de a nyár folyamán ennél jelentősebb fejlesztések is meg fognak valósulni a Várdaróc labdarúgó-egyesület háza táján. A beruházásokra a HMDK közbenjárásával, a magyar kormány támogatásával kerül sor, az anyagi feltételek adottak, már csak a járványhelyzet akadályozza a munkát – tudtuk meg Kiss Dáriótól, a futballklub egyik vezetőjétől.
Magyarságunk legerősebb futballcsapata nem csak a játék szintjén fejlődik, a klub infrastruktúráját is folyamatosan javítják, fejlesztik, hogy minél jobb feltételeket teremtsenek a csapatnak. Számos nagy terv megvalósítására kerül sor idén nyáron a Várdaróc labdarúgó-egyesületnél – mondja Kiss Dárió vezetőségi tag.
- Készülnek az új kispadok, új hálókat vásárolunk a kapuk mögé, és reflektorokat telepítünk a pálya körül. Utóbbinak különösen örülünk, hiszen számunkra eddig nem voltak adottak a feltételek esti edzésekhez. Ez a nyár folyamán lesz igazán hasznos, mert csapatunknak így nem kell a legnagyobb forróságban edzenie – tudtuk meg Dáriótól, aki hozzátette, ezek csupán a kisebb beruházások.
Ezek közé sorolta még a traktor és a fűnyíró rendbe hozását is, aminek látszólag kisebb a jelentősége ugyan, az viszont nagyon is szembetűnő volna, ha ezek a gépek nem működnének, főleg tavasszal, amikor kétnaponta kell füvet nyírni.
Az öltöző tatarozása és új klubhelyiség kialakítása szerepel a nyári tervek között
Júliusban megkezdődik az öltöző tatarozása, ezenkívül egy emeleti klubhelyiség létrehozására is sor kerül, mosdóval és kisebb terasszal. Korszerűsítik a fűtést és új tusolókat is építenek, falfestésre és csempézésre is sort kerítenek, ami a színeket illeti, természetesen a zöld-fehér, vagyis a klub színei dominálnak majd. Dárió véleménye szerint a helyiség fejlesztése motiválólag hat a játékosokra, így végeredményben a csapat által nyújtott eredményekre is.
A fejlesztésekre másrészt – szerencsére – a növekvő játékoslétszám miatt van szükség. Az egyesület illetékesei folyamatosan toboroznak új játékosokat a juniorcsapatba, hiszen az utánpótlástól függ a klub jövője
- A soron következő befektetéseinket a magyar állam már jóváhagyta, így semmi akadálya annak, hogy véghezvigyük terveinket, talán egyedül a járványhelyzet az, ami még mindig gátolja a munkát, legyen szó a felújításokról vagy az edzésekről – mondta Dárió.
A pandémia miatt a bajnokságot is megszakították – tette hozzá –, viszont a várdaróci csapat a 2019/20-as szezon bajnoka lett.
- Régiónkból négy bajnokcsapat játszik a feljebb jutásért, viszont a Horvát Labdarúgó-szövetség és a polgári védelem egyelőre nem egyeztek meg arról, milyen időpontra tegyék a kvalifikációs mérkőzéseket – panaszolta Dárió. Az interjú készítésekor még az edzéseket sem engedélyezték.
A helyzet frusztráló – hangsúlyozta –, hiszen csapatuk az eddigi legjobb eredményeket képes most kihozni magából, jó volna, ha ebben nem akadályoznák külső tényezők. 
Több mint két hónapja nem tartottak normális edzést, a járvány idején játékosaik otthon gyakoroltak, az edző utasításai szerint. Ezenkívül ott vannak az új melegítők és kapufák, ezekről nemrég megírtuk, hogy a magyar kormány, valamint az eszéki magyar főkonzulátus támogatásával vásárolták, s amiket szintén jó volna már kipróbálni a pályán.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA