A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Egyetemisták szakmai gyakorlaton
MÁÉRT - 2020. május 21., csütörtök 15:02

Az eszéki egyetem bölcsészettudományi kara magyar nyelv és irodalom tanszékének hallgatói idén is szakmai terepgyakorlaton vehettek részt a Drávatáj és az Új Magyar Képes Újság szerkesztőségében.  
A tananyag elsajátítása mellett fontos a szakmai gyakorlat is, melynek keretében a tanulók a terepen is megtanulhatják használni az egyetem falai között szerzett tudást. Ennek érdekében az eszéki egyetem bölcsészettudományi kárának magyar szakos hallgatói  szerkesztőségünkben teljesíthették szakmai gyakorlatukat, melynek során betekintést nyertek az újság és tévéműsor szerkesztésébe. A szerkesztőség ezúttal hat gyakornokot fogadott, akik 65 órát töltöttek a szakmai ismeretek gyakorlati elsajátításával.
-        - Nagyon jónak tartom, hogy élesben is kipróbálhattuk magunkat a médiában, hiszen ezelőtt csak médiafogyasztók voltunk, nem láttunk bele a műsorok és az újság készítésébe. Úgy gondolom, hogy az itt szerzett tudást a jövőben is hasznosítani tudjuk majd - mondta Thür Ivana, aki hozzátette, hogy a terepen töltött időt különösen élvezték.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA