A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar egység Marinciban is
MÁÉRT - 2020. június 26., péntek 14:43

A Nutari járás magyar kisebbségi önkormányzatának és a helyi művelődési egyesületnek a vezetői, Pap József és Kuntić Sándor a HMDK hathatós közreműködésének köszönhetően múlt pénteken aláírhatták a Marinciban található Magyar Ház használatáról szóló új szerződést a járás elöljárójával, Hrvoje Drinovaccal.
A Nuštari járáshoz tartozó Marinciban mintegy 250-en élnek, közülük 109-en vallották magukat magyarnak a legutóbbi népszámlálás alkalmával. A Vukovártól délnyugatra fekvő faluban a csekély lélekszám ellenére aktív kulturális élet folyik. A településen van egy magyar ház is, amely a járás tulajdonát képezi, a HMDK hathatós közbenjárásának au eredményeképpen ezt az épületet nemrég a járás magyar kisebbségi önkormányzata és a Petőfi Sándor MKE közös használatba kapta.
- Marinciban nem vagyunk sokan, de ápoljuk hagyományainkat, és fontos, hogy ezt legyen hol tennünk. Örülök, hogy végre hivatalosan is sikerült megállapodnunk a Magyar Ház használatáról, ez sokat jelent majd az itteni magyarságnak - mondta Pap József, a Nuštari járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke, aki nagyon hálás a HMDK-nak és Jankovics Róbert elnöknek, hogy fontosnak tartotta a magyar egységet Marinciban is megteremteni.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA