A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Rekordszámú szavazatot kapott a HMDK jelöltje
MÁÉRT - 2020. július 9., csütörtök 14:32

A horvátországi magyarságot a következő négy évben is Jankovics Róbert képviseli a száborban


A július 5-ei választáson rekordszámú szavazatot kapott a HMDK jelöltje, Jankovics Róbert, akinek az elmúlt évek munkájával, kiváló teljesítményével sikerült elérnie, hogy először indulhatott egyetlen jelölt a magyar kisebbségnek garantált egy képviselői helyért, ilyenre a horvátországi magyarság eddigi történetében még nem volt példa. Összesen 2807 szavazatot kapott.
Idén a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) a jelöltjei rekordszámú aláírást gyűjtöttek össze, korábban még megközelítőleg sem sikerült összeszednie senkinek ennyit – 3617 magyar írt alá a Jankovics-Matijević „páros” indulását támogatva mindössze 6 (hat) nap alatt. Ez a rendkívüli mértékű támogatás július 5-én, a választások napján is folytatódott, Jankovics Róbert a négy évvel ezelőtti csúcsnak számító szavazatszámnál most még több voksot kapott. 2807 szavazatot az eddigi 10 parlamenti választás alkalmával még soha senkinek nem sikerült begyűjtenie.
A HMDK az utóbbi hetekben minden megtett azért, hogy mobilizálja a magyar közösséget, és hogy képviselője a nagyszámú magyar szavazattal egy erős legitimitásra tegyen szert.
Két járásban is a HMDK lett a legnagyobb politikai erő
Két járásban, a Hercegszőlősiben és a Bellyeiben is minden horvát politikai pártot maga mögé utasított a HMDK.
 
A magyarok szavaztak a legtöbben, Jankovics Róbert megköszönte a választók bizalmát
Jankovics Róbert parlamenti pozíciójának a legitimitását növeli az is, hogy csakúgy, mint az előző, 2016-os választáson, a nemzeti kisebbségek számarányát tekintve a magyarok szavaztak a legtöbben.
- Egy újabb sikertörténete ez a választás a HMDK-nak. Hálás köszönet mindannyiuknak, tisztelt nemzettársaim, akik szavazatukat és bizalmukat nekünk adták. A HMDK, Matijević Olivér és jómagam vasárnap egy óriási felhatalmazást kaptunk arra, hogy tovább dolgozhassunk a közösségünkért. Külön köszönjük azoknak, akik a karanténban és koronavírus-fertőzötten is fontosnak tartották, hogy leadják ránk a voksukat. Ezt a mérhetetlen bizalmat igyekszünk a jövőben is meghálálni, és minden tudásunkkal a horvátországi magyarság még szebb, még jobb jövőjéért dolgozni – nyilatkozta Jankovics Róbert.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA