A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Megszavazta a szenátus: a parlament dönt a parlamenti választások dátumáról
MÁÉRT - 2020. július 27., hétfő 16:13

A parlament dönt sarkalatos törvénnyel a parlamenti választások dátumáról. Ezt írja elő az a törvénytervezet, amelyet elsőházként fogadott ma el a szenátus plénuma, a tervezetet az RMDSZ szenátorai is támogatták. Ez a megoldás biztosítja, hogy a parlamenti politikai alakulatok nagy többséggel keressék és találják meg a legjobb megoldást – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.
A tervezet továbbá előírja, hogy fele annyi támogatói aláírásra lesz szükség, mint eddig, és a jelöltek online is leadhatják a jelöléshez szükséges iratcsomót. A módosításra a járványügyi helyzet miatt volt szükség, mutatott rá Cseke Attila. „Az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb, ezt tartottuk szem előtt, amikor a hatályos törvények módosítását támogattuk. A cél az, hogy a szavazásokat biztonságos körülmények között szervezzék meg az illetékes hatóságok” – mondta. 
A tervezet továbbá a szavazás napja előtti, eddig 90 napos választási procedúrát 60 napra csökkenti le. „Erre a rendelkezésre azért volt szükség, mert különben a szeptember végére tervezett helyhatósági és a következő parlamenti választásokat megelőző eljárások egymásra csúsztak volna” – mutatott rá az RMDSZ szenátora.
A tervezetről végső döntést a képviselőház plénuma hoz, ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. Mint ismert, az önkormányzati választás esetében is 90 napról 60-ra szűkült a procedúra és a rendelkezés kiállta az alkotmányossági normakontrollt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA