A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: megkönnyítjük a határ menti ingázók dolgát és új román-magyar határátkelőket javasolunk
MÁÉRT - 2020. július 27., hétfő 16:13

A határ menti ingázók jogállását szabályozza az az RMDSZ-es törvénytervezet, amely mellett döntött ma a szenátus plénuma. A tervezet értelmében azok a személyek, akik Romániában élnek, és naponta vagy legalább hetente hazajönnek, de az ország határain kívül, például Magyarországon dolgoznak, ingázói okiratot kapnának a megyei illetékes hatóságoktól, amennyiben az RMDSZ tervezetét a képviselőház is jóváhagyja. A tervezet azokra is vonatkozik, akik például Magyarországon laknak, de Romániában dolgoznak – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.
Az okiratot a családtagok is kikérhetik, a külföldi munkavállalás idejére vonatkozna, és jelentősen megkönnyítené a határátkelést részleges határlezárás esetén például – tette hozzá a frakcióvezető.
A tervezet továbbá tíz határátkelő üzembeléptetését írja elő, a javaslat értelmében a parlament a belügyminisztériumot arra kötelezné, hogy 2021 januárjától Arad megyében Ottlaka - Elek, Kisvarjas - Dombegyház, Feketegyarmat – Dénesmajor illetve Nagylak – Csanádpalota között, Bihar megyében, Érsemjén - Bagamér, Biharfélegyháza – Pocsaj és Körösszeg – Körösnagyharsány között, illetve Szatmár megyében Szárazberek - Garbolc, Horea – Ömböly és Nagypeleske – Zajta között új határátkelőket nyisson meg. „Az út készen áll a határ mindkét oldalán, az infrastruktúra adott, a román állam mégsem nyitotta meg a határátkelőket. Az RMDSZ által javasolt megoldás csökkentené a jelenlegi járványügyi helyzet miatt túlzsúfolt határátkelők forgalmát” – zárta Cseke Attila.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA