A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: megteremtettük a törvényes keretet arra, hogy az eddig be nem fejezett EU-s infrastrukturális beruházásokat a 2021-2027-es ciklusban is finalizálni lehes
MÁÉRT - 2020. július 28., kedd 19:42

Elfogadta ma a képviselőház azt a törvényt, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy azokat az infrastrukturális beruházásokat, amelyeket EU-s forrásokból nem tudtak 2007-2013 között befejezni, és az erre lehívott alapokat felhasználni a 2014-2020-as időszakban sem, legyen lehetőségük a következő 2021-2027-es ciklusban befejezni. Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, országszerte 52 ilyen beruházás van, amelyet áthoztak a 2014-2020 ciklusra, ebből 9 beruházást törvény által kell átvinni a 2021-2027 időszakra ahhoz, hogy be tudják azokat fejezni és ne veszítsék el a lehívott alapokat.
A képviselőházi frakcióvezető rámutatott: az RMDSZ támogatta ezt a törvényt, hiszen ez megteremti a keretet arra, hogy a be nem fejezett infrastrukturális beruházásokat a 2021-2027-es költségvetésből lehessen befejezni, továbbá jelentős mértékben decentralizál.
„A ma megszavazott törvény értelmében a helyi integrált területi beruházásokért felelős szervezetek (ITI) is finanszírozhatóak uniós alapokból. Az RMDSZ módosításának köszönhetően ezentúl Székelyföldön támogatásra jogosult lesz a Kovászna és Hargita megyékért felelős ITI szervezet, valamint a Bálványos Csomád és Hargita kistérségi fejlesztési társulások. Az ITI által kidolgozott stratégiák gyakorlatba ültetéséhez szükséges összegek értékét terület és lakosság arányosan számolják majd ki” – mutatott rá Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a módosító-javaslat kidolgozója.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA