A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Új székháza van a vinkovcei magyaroknak is
MÁÉRT - 2020. augusztus 7., péntek 11:51

Június végén ünnepélyes keretek között átadták a vinkovcei Magyarok Otthonát, mely egyben a helyi magyar egyesület székhelye is. A város központjában álló impozáns épület a helyi magyar közösség megmaradásának fontos zálogává válhat.
A július hónapról a vinkovcei magyaroknak még évek múlva is az fog eszükbe jutni, hogy végre lett székházuk. A várostól bérbe kapott impozáns objektum az elmúlt hónapokban kívül-belül megújult, és mára a település egyik díszévé vált.
A korszerűen felújított épületben egy irodát, valamint egy kisebb rendezvények megtartására is alkalmas termet alakítottak ki. Utóbbi azért is fontos, mert ebben van annyi hely, hogy a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület énekkari próbáit is itt lehessen tartani. Ács Rudolf, az egyesület elnöke nem leplezi örömét, hiszen nyolc év után végre sikerült méltó körülményeket biztosítani munkájukhoz.
- Nagyon örülünk, hiszen előző székhelyünk mindössze egy irodából állt, amin osztoznunk kellett, és csupán heti pár órát használhattuk. Ennek most vége, végre senki sem fog minket zavarni, akkor jövünk ide és annyit leszünk itt, amennyit csak akarunk - mondta az egyesület elnöke, aki hozzátette, nagyon hálás Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek a segítségért. A vinkovcei magyarok otthonának átadóján jelen volt a kisváros polgármestere, Ivan Bosančić, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is. A polgármester köszöntőjében hangsúlyozta a nemzeti sokszínűség fontosságát, illetve kiemelte a két nép közötti példás baráti viszonyt. A köszöntők után átvágták a nemzeti színű szalagot, ezt követően hivatalosan is birtokba vehették otthonukat a vinkovcei magyarok.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA