A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Sorra újulnak meg az egyházi épületek
MÁÉRT - 2020. augusztus 13., csütörtök 14:49

Idén is folytatódik a horvátországi magyarság által használt egyházi épületek felújítása. A sepsei református templomon további stabilizációs munkálatokat végeznek, a várdaróci református templom új külsőt kap, míg Eszék-Rétfaluban a belső díszítőelemek restaurálása zajlik. A rétfalusi és a sepsei templom kizárólag horvát állami forrásból újul meg, míg a várdaróci templom renoválására zágrábin kívül budapesti forrásokat is felhasználnak.
 
Református templomaink állapota az évtizedek során jelentősen megromlott, ezért elengedhetetlenné vált a felújításuk. A HMDK közbenjárásának köszönhetően az elmúlt években sorra meg is kezdődött ezen épületek renoválása. A legkritikusabb állapotban a sepsei reformátusok temploma volt, mivel azt már az összedőlés veszélye fenyegette. A domboldalon álló műemlék épület tornya annyira megsüllyedt, hogy azt csupán egy forradalmian új technológia alkalmazásával tudták megmenteni olasz szakemberek. Az impozáns épületen további kulcsfontosságú stabilizációs munkálatokat fognak elvégezni, a következő évben pedig külsőleg is megújul.
- Számunkra, sepseiek számára szimbolikus jelentősége is van ennek a templomnak, ezért nagyon örülünk annak, hogy sikerült megmenteni, és a rossz állapotban lévő templomunk jövőre ismét a település dísze lehet - mondta Prosszer Horvatin Szanella, a helyi HMDK-alapszervezet alelnöke.
A várdaróci templom idén teljesen megújul
Az elmúlt években a várdaróci református templomot több fázisban renoválták. Először a templom tornyának eredeti kupolája került vissza, majd pedig az épületet körülvevő kerítés is megújult. A következő lépés a templom teljes külső felújítása, mely a napokban már meg is kezdődött.
- A várdaróci templomon a korábbi években csak kisebb fejlesztéseket végezetek el, nagyobb felújításra nem volt mód, pedig igencsak időszerű lett volna. Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásával sikerült megfelelő forrásokhoz jutni, így végre három évvel ezelőtt megkezdődhettek a nagyobb munkák. Az új toronysisak felhelyezése kétségkívül emlékezetes eseményként marad meg a kollektív emlékezetben, a tavaly elkészült kerítés pedig egyik ékessége lesz majd a felújított templomunknak- mondta Micheli Zsolt, a helyi HMDK-alapszervezet elnöke.
Eszék-Rétfaluban a belső díszek újulnak meg
A Rétfaluban lévő református templom felújítása már több mint 10 éve tart. A munkálatok most egy olyan fázisba értek, amikor a templom belső, festett díszei frissülnek fel. A 18. századi díszítőelemek, a szószéken levők is, gondos restaurátorok keze által újulnak meg.
- Mi, idősebb rétfalusiak nagyon erősen kötődünk a templomunkhoz, ezért nagy örömmel tölt el bennünket mindaz, ami most történik. Remélem, hogy ez az elhúzódó felújítás nemsokára befejeződik, és ismét birtokba vehetjük a templomunkat - mondta Magdika Dániel.

 
Környékünk épített örökségének ügyében az Eszéki Műemlékvédelmi Hivatal az illetékes. Mivel református templomaink is műemlékvédelem alatt állnak, ezért felújításukat is ők felügyelik. A munkálatok menetéről és azok anyagi hátteréről ezért őket kérdeztük.
- A sepsei templom alapjai után most a falak stabilizálása következik, melyre idén 400 000 kúnát hagyott jóvá a horvát kulturális minisztérium. A Rétfaluban álló egyházi épület felújítása kezdődött meg legkorábban, még 2008-ban, ezért a munkálatok itt már a végükhöz közelednek. A jelenlegi fázisban a belső díszek restaurálására folyik, melyre az idén 78 700 kúnát ítéltek meg. A várdaróci templom teljes külső felújítására a minisztérium 500 000 kúnát hagyott jóvá, és ha az időjárás engedi, várhatóan még az idén elkészül - nyilatkozta lapunknak Anamarija Ramač, az Eszéki Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa.
A legfontosabb épített örökségeinknek a templomainkat tekinthetjük. A horvátországi magyarság által használt egyházi épületek védelmére és tatarozására már az elmúlt években is tekintélyes összegeket sikerült Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek kieszközölnie  horvát állami forrásokból, a zágrábi kulturális minisztérium az elmúlt négy évben - az ideit is beleszámítva - több mint 3,5 millió kúnát hagyott jóvá e célra.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA