A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
300 lejes támogatásban részesülhetnek a sportoló diákok az RMDSZ javaslatára Pénzügyi támogatásban részesülhetnek az 5 és 15 év közötti, minisztériumi nyilvánt
MÁÉRT - 2020. október 7., szerda 20:43

Pénzügyi támogatásban részesülhetnek az 5 és 15 év közötti, minisztériumi nyilvántartásban levő (CIS) klubokhoz leigazolt sportoló diákok. A szenátus plénuma jóváhagyta ma az erre vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet. Az RMDSZ javaslatára a kedvezményezettek körét kiterjesztették azokra a diákokra is, akik már a kormányrendelet megjelenése előtt leigazolt sportolók voltak – hívta fel a figyelmet Tánczos Barna szenátor, a felsőház költségvetési bizottságának tagja.
Az intézkedés a gyerekkori versenysport támogatását célozza. Ennek értelmében papíralapú értékjegyeket kapnának a diákok, amelyet sportfelszerelésre, sportruházatra lehetne elkölteni.  „A kormány javaslata eredetileg csak azokat a diákokat célozta, akik az intézkedést követően, november végéig igazolnak le valamely sportklubba. Az RMDSZ javaslatára azok a diákok is részesülhetnek a támogatásban, akik már jelenleg is sportolnak” – mutatott rá Novák Csaba Zoltán, a felsőház tanügyi bizottságának alelnöke.
Egy jegy értéke 300 lej lesz. Az ehhez szükséges erőforrásokat, a tervezet értelmében, az Ifjúsági és Sportminisztérium különíti el. A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA