A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Csép Éva Andrea: fontos lépést tettünk azért, hogy behozzuk a több éves lemaradást a szociális juttatások értékállóságában
MÁÉRT - 2020. október 14., szerda 16:23

2021-től fokozatosan emelkedik a szociális referenciamutató értéke (ISR), amely alapján számolják ki a különböző szociális juttatásokat. Jövőtől a jelenlegi 500 lejes érték 2023-ig fokozatosan eléri az 1200 lejt – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, munkaügyekért felelős szakpolitikusa, azt követően, hogy a parlament alsóháza döntéshozó fórumként szavazta meg a Csép Éva Andrea képviselő által is kidolgozott törvényt.
A Maros megyei törvényhozó elmondta, hogy a szociális referenciamutató értéke 500 lej, ezt 12 éve nem módosították, így a különböző szociális juttatásokban - mint például a rokkantsági juttatásban, munkanélküliségi támogatásban, szociális segélyben, gyermeknevelési támogatásban, fűtéspótlékban, családtámogatásban, gyereknevelési juttatásban, egyedülálló szülő segítésében – részesülők állami támogatását ennek az értéknek az alapján számolják ki.
„A most elfogadott törvénnyel egy nagyon régi adósságát törleszti az állam a szociális juttatásokban részesülők irányába. Míg az ár-értékarány az elmúlt 12 évben nagyon sokat változott, addig a szociális referenciamutató értéke leragadt egy 2008-ban kormányhatározatban megszabott értéknél. Míg 2008-ban az 500 lejes szociális referenciamutató értéke egyenlő volt a minimálbér értékével, azaz 500 lejjel, 2020-ban a szociális referenciamutató értéke továbbra is 500 lej, azonban a minimálbér 2230 lej. Bár sok még a tennivaló, és sem a kormány és sem a parlament nem találta meg a legjobb megoldást ennek az értéknek az éves kiigazítására, most tettünk egy első lépést, hogy behozzuk a több éves lemaradást.” – fogalmazott Csép Éva Andrea, munkaügyi szakpolitikus.
A törvény az államelnöki kihirdetést követően és a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép hatályba.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA