A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Daruvári Magyar Kultúrnapok: drávaszögi magyar festők képeiből nyílt kiállítás
MÁÉRT - 2020. október 22., csütörtök 11:47

A múlt héten kezdődött a Daruvári Magyarok Közösségének a hagyományos rendezvénye, a Daruvári Magyar Kultúrnapok. Az esemény keretében drávaszögi magyar festők képeiből nyílt kiállítás, a nyitóműsorban a Sepsei Népdalkör és az Alfalusi Vegyes Kar vett részt. A környékbeli magyar kisebbségi egyesületek gasztronómiai bemutatót tartottak.
A Daruvári Magyarok Közössége, a korábbi évekhez hasonlóan, októberben tartja a magyar kultúrát bemutató és népszerűsítő rendezvényét. Az idei eseménysorozat egyik programjaként múlt szombaton a pélmonostori HMDK-alapszervezet művészeti szakcsoportja három tagjának - Horvát Adrián, Jáger János és Keresztes Árpád - a képeiből nyílt kiállítás a daruvári Jankovich-kastély kiállítótermében.
A megnyitó
A Jankovich-kastély előterében elsőként a Sepsei Népdalkör és az Alfalusi Vegyes Kar közös kórusa adott elő baranyai magyar népdalokat, majd Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és átadta a szót Horvát Adriánnak, a pélmonostori HMDK-alapszervezet művészeti szakcsoportja vezetőjének, aki a bemutatta a két évvel ezelőtt alakult művészeti szekciót, valamint beszélt a kiállított festményekről.
A résztvevőkhöz szólt Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Vladimir Bilek, Daruvár város cseh nemzetiségű polgármester-helyettese, a csehek és szlovákok parlamenti képviselője. Mindketten hangsúlyozták a kisebbségi egyesületeknek a kulturális hagyományok és értékek ápolása érdekében kifejtett tevékenységének fontosságát, kiemelték a zágrábi Kisebbségi Tanács munkáját, amely - mint mondták - hathatós támogatásban részesíti a kisebbségi szervezetek programjait és munkáját. Majd Damir Lneniček, Daruvár polgármestere hivatalosan is megnyitotta a baranyai táj páratlan szépségeit bemutató képkiállítást.
A kétnapos rendezvény másnapján a sepsei HMDK-egyesület és a laskói Petőfi Sándor Kultúregyesület tagjai Sabo Snježana vezetésével egy városnéző sétán is részt vettek.
A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg,
„Gazdagság a fazékban”
A daruvári magyar kultúrnapok első programjának a Gazdagság a fazékban címet adták, amelyen a daruvári és a Daruvár környéki magyar egyesületek tartottak gasztronómiai bemutatót. A Pakráci Magyarok Közösségének tagjai által készített ételek már közismertek a daruváriak körében, így idén is sokan megkóstolták a cserépedényben főtt babjukat, és sor alakult ki a palacsintát és a lángost sütő tagjaik előtt is. Csakúgy, mint a Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közössége szakácsának a bográcsa előtt, aki marhagulyást készített - a 25 literes edény tartalma fél óra alatt elfogyott. Hasonló volt az érdeklődés a Dežanovaci Magyarok Közössége által készített bográcsgulyás iránt is, és természetesen a házigazda Daruvári Magyarok Közössége tagjai is kitettek magukért, különböző édes és sós süteményeket is megízlelhettek ezen a napon a daruváriak.
A daruvári magyar kultúrnapok novemberben is folytatódik, akkor egy dokumentumfilm-bemutatót, képzőművészeti tábort és egy művelődési műsort is szerveznek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA