A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Cseke Attila: határozottan tiltakozunk a kórházak központosítása ellen
MÁÉRT - 2020. november 18., szerda 13:36

„Az egészségügy decentralizációja nagyobb befektetéseket eredményez. 2010-ben a romániai kórházak 85 százalékát decentralizáltuk, az intézkedést megelőző évben alig 100 millió lej jutott a kórházak felújítására, míg 2010-ben közel 300 millió lejből újulhatott meg az egészségügyi intézmények infrastruktúrája, országos szinten. Akkor tudunk megküzdeni a járvánnyal, akkor tudjuk elkerülni a Piatra Neam?-i esethez hasonló tragédiákat, ha modern kórházat építünk” – mondta el nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila RMDSZ-es szenátor.
A volt egészségügyi miniszter hozzátette: a decentralizációt követően az önkormányzatok jelentősen növelték a befektetésekre szánt összegeket. Nagyváradon az elmúlt évtizedben 30.595.412 lejt költöttek erre a célra helyi költségvetésből, további 30.858.657 lejt uniós alapokból, és 87.809.702 lejt állami költségvetésből. „Az RMDSZ prioritásként kezeli és kezelte az elmúlt tíz évben a kórházak felújítását, minden évben sikerült, a Szövetség javaslatára, erőforrásokat különíteni el erre a célra az állami költségvetésből. Ez a politikum feladata. A szakmai kérdéseket az orvosokra kell bízni” – hangsúlyozta az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa.
A Bihar megyei törvényhozó ugyanakkor rámutatott: azok a kórházak fejlődtek látványosan az elmúlt években, ahol stabilitást nyújtott a vezetőség. „A nagyváradi kórházat több mint 9 éve, a margittai kórházat több mint 10 éve, a nagyszalontai kórházat 16 éve ugyanaz a menedzser vezeti, a folyamatos fejlődést biztosítják. Székelyföldön hasonló a helyzet, a Sepsiszentgyörgyi megyei kórházban és a Székelyudvarhelyi municipiumi kórházban a decentralizáció óta ugyanaz a vezető, a csíkszeredaiban pedig két menedzser volt az elmúlt egy évtizedben” – mutatott rá. Ezzel szemben a Piatra Neam?-i kórház élére az egészségügyi miniszter nevezte ki menedzsernek a temetkezési vállalat vezetőjét, és az elmúlt egy évben nyolc kórházmenedzser vezette az intézményt. A sürgősségi állapot ideje alatt három vezető váltotta egymást – hangsúlyozta Cseke Attila.
„A decentralizáció a román egészségügy legnagyobb reformja volt az elmúlt tíz évben, amely jelentős eredményekkel jár ott, ahol megtalálták a megfelelő vezetőt és hagyták dolgozni. Nem értünk egyet azzal, hogy a központosítás által lerombolják azt, amit az elmúlt évtizedben helyi szinten sikerült elérni” – mondta el.
Az RMDSZ-es szenátor véleménye szerint nem szerencsés egy ember kezébe helyezni az ország több mint 1700 kórházvezetői tisztség betöltésével kapcsolatos döntést. A stabilitás, a fejlődés érdekében a bukaresti szaktárca helyett a helyi önkormányzatok kell erről rendelkezzenek, mondta el,  hiszen az elmúlt évtizedben Romániának 12 kormánya és 13 egészségügyi minisztere volt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA