A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Folyamatosak a fejlesztések
MÁÉRT - 2020. december 3., csütörtök 18:01

Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága 2016-ban indított nagyszabású óvodafejlesztési programot, melynek köszönhetően számos óvoda és játszótér újult meg Kárpát-medence-szerte. A program keretében most két újabb játszótér és egy tanmedence is létesült a Drávaszögben.
A Nemzetpolitikai Államtitkárság horvátországi szakmai partnere a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF), amelynek a feladata az itteni beruházások koordinálása és kivitelezésének megszervezése. A horvátországi program keretében már számos beruházás és pályázat megvalósult, melyek mind a minőségi magyar óvodai oktatást segítik elő. Ezek közé tartozik a játszótérépítési program is, amelynek első körében a szlavóniai szórványközösségekben, majd pedig a tömbmagyarság lakóhelyein is játszóterek épültek. A program második felének végén most két újabb játszótér létesült, az egyik Várdarócon, a másik pedig Csúzán.
A várdarócit a település tájházának az udvarán alakították ki, méghozzá a környezethez illeszkedő elemekből. A csúzai játszótér pedig egy már meglévő játszópark kiegészítéseként létesült a település futballpályája mellett. A program keretében elkészült egy tanmedence is a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központ udvarán.
- A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program horvátországi részének második szakaszában is folytattuk a megkezdett beruházásokat. Az előző szakaszban megépített játszóterek mellett most még két helyszínen létesítettünk játszóteret a gyerekeknek. Mindkét helyszín a maga módján különleges, hiszen Csúzán a meglévő játszóteret fejlesztettük tovább, míg Várdarócon egy rönkökből kialakított játszótér készült, mely tökéletesen beleillik a tájház környezetébe. Ami a kopácsi tanmedencét illeti, annak elsődleges célja, ahogy a neve is mondja, az oktatás, ezért terveink szerint úszásoktatást szervezünk majd itt - mondta Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA