A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Rendhagyó közgyűlés a Népkörben
MÁÉRT - 2021. január 8., péntek 16:59

Az Eszék-Rétfaluban működő Népkör Magyar Kultúregyesület idén rendhagyó közgyűlést tartott. A december 8. és 18. között megtartott tanácskozáson a tagok levélben vagy e-mailben fejthették ki észrevételeiket.
 
A Népkör Magyar Kultúregyesület a járvány miatt idén nem tudta hagyományos formában megtartani évi közgyűlését, ezért többszörös halasztás után végül levelezés útján voltak kénytelenek lebonyolítani azt. A közgyűlés anyagát levélben és e-mailben küldték szét a tagoknak, akik postafordultával válaszoltak. A kiküldött anyag tartalmazta az előző évi beszámolót, melyben többek között szerepel, hogy az egyesület az év folyamán három új szakcsoportot indított, így a számuk összesen 7-re nőtt. Továbbra is a legaktívabb a vegyes karuk volt, de a gyermek és a nyelvápoló szakcsoport is sikeresen folytatta tevékenységét. Az újak közül a legnagyobb népszerűségre a néptánccsoport tett szert, de a kézműves szekció tagjai is lelkesen dolgoztak.
A beszámolón kívül a 2021-es tervekről is értekeztek a tagok, akik a vírus miatt egyelőre óvatosan terveznek, de amint lehetőségük lesz rá, szeretnék, ha aktivitásuk visszatérne a vírus előtti szintre.
Az egyesület működését a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, Eszék városa, Eszék-Baranya megye és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk támogatja, amiért a Népkör tagjai nagyon hálásak. (hd)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA