A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar mézfeldolgozó üzem nyílik Horvátországban
MÁÉRT - 2021. január 21., csütörtök 20:04

A magyarországi RoyRoyal D. Kft. Horvátországban építi második mézfeldolgozó üzemét. A magyar cég a területet, ahol a leendő feldolgozó üzem létesül, Belišće (Belistye) várostól vásárolta meg, erről múlt pénteken ünnepélyes keretek között szerződtek.
Horvátországban számos magyar nagyvállalatnak van érdekeltsége, elég, ha az OTP-re vagy a MOL-ra gondolunk. A nagyvállalatok mellett viszont egyre több kisebb cég dönt úgy, hogy Horvátországban szeretne befektetni. Erre jó példa a RoyRoyal D. Kft. is, amely a Dráva folyó partján fekvő Belistye városában fognak hamarosan egy 1,3 millió euró értékű mézfeldolgozót létesíteni. A leendő üzem a település ipari zónájában létesül majd, melyhez a területet a cég a várostól vásárolta meg.
Az adásvételi szerződés aláírására múlt pénteken került sor ünnepélyes keretek között a városháza üléstermében. Az önkormányzat részéről a szerződést az alpolgármester, Ljerka Vučković, az üzleti partner részéről pedig Láng László tulajdonos írták alá. Az ünnepi alkalmon többek között jelen volt Magyarország zágrábi nagykövete, dr. Demcsák Csaba, Horvátország budapesti nagykövete, Mladen Andrlić és Eszék-Baranya megye közgyűlésének elnöke, Dragan Vulin is.
- A magyarországi RoyRoyal D. Kft. tulajdonosaként a horvátországi méztermelés, mézfeldolgozás lehetőségeit felmérve döntöttem úgy, hogy Belistyén mézüzemet építek és működtetek. Erre a célra alapítottam meg első horvátországi cégemet, a ROYROYAL d. d.o.o.-t. A terveink szerint a jövőben mézfelvásárlással, lépesméz és egyéb méztermékek készítésével fogunk foglalkozni. Termelésünket a jó minőségű, változatos ízvilágú horvát mézre alapozzuk, mely iránt nagy a kereslet. A mézért kedvező árat fizetünk, hiszen célunk 500-1000 tonna méz felvásárlása. Üzemünkben 10-12 alkalmazottat tervezünk foglalkoztatni, akik korszerű technológiák alkalmazásával 400, illetve 1000 grammos üvegekbe töltik majd a mézet - mondta Láng László tulajdonos, aki hozzátette, termékeiket elsősorban Horvátországban és az Európai Unió országaiban szeretnék forgalmazni, értékesíteni.
Magyarország zágrábi nagykövete üdvözli a befektetést
- Jó látni, hogy a magyar hátterű multinacionális vállalatok mellett kisebb, családi vállalkozások is úgy döntenek, hogy Horvátországban szeretnének dolgozni. Ez mindkét ország szempontjából jó és bízom benne, hogy a RoyRoyal D. sikere további vállalkozásokat fog ösztönözni arra, hogy Horvátországban fektessenek be - mondta Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet. (hd)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA