A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Novák Eduárd: A mi célunk az, hogy 2032-ben Románia a legjobb 15 ország között szerepeljen a sporteredményeket tekintve
MÁÉRT - 2021. január 26., kedd 19:00

A nemzeti sport- és ifjúságfejlesztési stratégiáról tárgyaltak ma a Cotroceni palotában Klaus Iohannis államfő, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Novák Eduárd RMDSZ-es ifjúsági és sportminiszter.
„Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a romániai sport számos problémával küzd, amelyek leginkább a hiányos infrastruktúrából, a jövőkép és stratégia hiányából, az erőforrások helytelen kezeléséből adódnak. Ezen szeretne változtatni az RMDSZ. Ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy 2032-ben Románia a legjobb 15 ország között szerepeljen a sporteredményeket tekintve” - mondta Novák Eduárd. 
A miniszter szerint ahhoz, hogy ezt elérjük, egy olyan nemzeti sportstratégia kidolgozására van szükség, amely a teljesítményre, versenyképességre alapul úgy a sportolók, mint az edzők szintjén is. 
„Előtérbe kell helyeznünk azokat a sportágakat, amelyekben Románia jó eredményeket tud elérni” - mondta Novák, majd hozzátette: „Olyan egységes intézkedéseket kell bevezetni, amelyek a gyerekek és fiatalok oktatásában szereplő sporttevékenységeket is magukba foglalják. A jelenleginél nagyobb összeget kell elkülöníteni a költségvetésből, ehhez a kiegészítéshez pedig egyértelmű és jól kidolgozott dokumentációt fogunk készíteni annak érdekében, hogy az erőforrásokat sokkal hatékonyabban használjuk fel.”
A romániai sport fejlesztési stratégiáját az idei év végén mutatják majd be a Parlamentben. A stratégiát egy sportszakértőkből, stratégákból, gazdasági és egészségügyi szakemberekből álló bizottság dolgozza ki, és a szomszédos országok - Ausztria, Szlovénia, Magyarország - sportstratégiájából átvett és személyre szabott ötleteket is tartalmazni fogja.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA