A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Környezetbarát parlamenti munkamódszerre szavazott az RMDSZ
MÁÉRT - 2021. február 22., hétfő 19:26

Digitális formában is benyújthatóak lesznek a törvénytervezetek és törvénymódosító javaslatok – erről szavazott ma, február 22-én első házként a szenátus plénuma. Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta, ezzel a munkamódszerrel a parlament is felzárkózik a 21. századi elvárásokhoz. A digitális rendszer révén átláthatóbb és hatékonyabb lesz a sokat vitatott parlamenti munkafolyamat, mindezek mellett idő- és pénzmegtakarítást eredményez majd és környezetbarát is.
A tervezet előírja, hogy a kormány és a parlament által javasolt törvénytervezetek, hivatalos kérdések és interpellációk ezentúl online formában is előterjeszthetőek.
„A digitalizáció és a technológiai fejlődés adta lehetőségek kulcsfontosságúak minden közintézményben, ezért nekünk kötelességünk felzárkózni ezen munkamódszerekhez. Az RMDSZ aktívan részt vett a tervezet kidolgozásában, valamint megszavazta a kezdeményezést a szenátusban” – fogalmazott Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.
A tervezetről a képviselőház plénuma hoz végső döntést.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA