A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar egyesületek találkozója Verőcén
MÁÉRT - 2021. október 22., péntek 09:38

A Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közössége a hétvégén találkozót szervezett magyar egyesületek számára. A rendezvényre hazai és anyaországi szervezetek egyaránt meghívást kaptak.
Verőcén (Virovitica) és környékén egykor szép számban éltek magyarok, mára viszont a helyi magyar közösség pár száz főre zsugorodott. Őket kívánja összefogni a Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közössége, az egyesületben aktívan őrzik hagyományaikat és ápolják magyarságtudatukat.
Annak érdekében, hogy az egyesület tagjai megismerkedjenek más vidékek magyarjaival is, úgy döntöttek, szerveznek egy találkozót, melyre több magyar egyesületet is meghívnak. A meghívásnak anyaországi nyugdíjas egyesületek mellett eleget tett az Alfalusi Vegyes Kar és a Sepsei Népdalkör is, amelyek tagjai egy dalcsokorral is kedveskedtek vendéglátóiknak, de a helyiek is bemutatták énektudásukat.
- Mi itt, a Dráva mentén már nagyon kevesen vagyunk, ám igyekszünk magyarságunkat minél jobban ápolni. A legnagyobb problémánk, hogy vidékünkön már csak az idősebbek beszélik a magyart, ezért az efféle rendezvények arra is jók, hogy azok is gyakorolják a nyelvet, akiknek ritkán van alkalmuk magyarul beszélni, vagy még csak most tanulják. Nagyon örülünk, hogy ilyen szép számban összejöttünk - mondta Karácsonyi István, a Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közösségének elnöke.
A rendezvényen jelen volt Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Prosszer-Horvatin Szanella, a HMDK titkára, valamint Verőce város alpolgármestere, Vlasta Honjek–Golinac is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA