A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Polgári műhelytábor előzte meg a marosvécsi kastélynapot
MÁÉRT - 2022. október 17., hétfő 15:41

Pénteken és szombaton az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt tisztségviselői és munkatársai a marosvécsi Kemény-kastélyban tartották meg műhelytáborukat, mely nemcsak – a járvány utáni – újbóli találkozás lehetőségét és a jövőbeli feladatok megvitatását kínálta, de egybeesett az V. Marosvécsi Kastélynappal, valamint a kastélykertben található, felújított Helikon-asztal ünnepélyes átadásával is.
A Kemény Auguszta Egyesület szervezésében október 15-én, szombaton ötödik alkalommal tartaottak kastélynapot a marosvécsi Kemény-kastélyban. A program Barabás Dénes fotóiból nyílt kiállítással kezdődött, majd Kemény János és családja címmel tartottak vetítés. Délben a Maros Művészegyüttes kalotaszegi viseleteiből nyílt kiállítás, fellépett a Boróka néptáncegyüttes. Ezt követően marosvásárhelyi zeneiskolások adták elő klasszikus zenei műsorukat, majd bemutatták a Barabássy család monográfiáját.
Délután a felújított Helikon-asztal átadásával folytatódik a rendezvény, megemlékező és avató beszédet Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott. A legendás kőasztalra az emlékezés és a tisztelet koszorúját a püspök mellett az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Csomortányi István, valamint a Kemény-örökösek, az önkormányzat, a református egyház és a csíkszeredai magyar konzulátus képviselője helyezte el.
Az újraavatás után kulturális program következett az udvarhelyi Boróka együttes, a Bíborka néptáncegyüttes és Kilyén Ilka színművésznő közreműködésével. Megnyitották a Tamási Áron-kiállítást, Kilyén Ilka és lánya, Ritziu Ilka Krisztina előadták Tamási-emlékműsorukat. A kastélynapon gyermekprogramokra, tematikus sétákra, illetve filmvetítésekre is sort kerítettek.
Az EMNT Facebook-oldalán megjelent bejegyzésből idézünk: „Köszönjük a szíves vendéglátást, és mindenkinek ajánljuk: ha lehetősége van rá, keresse fel az erdélyi magyar történelem, kultúra és irodalom e páratlan kincsét, a marosvécsi Kemény-kastélyt!”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA