A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Az EMSZ újabb közleménye Úzvölgyéről
MÁÉRT - 2023. július 10., hétfő 11:28

„Feljelentjük a sírgyalázókat, az uszítókat és a tétlen rendvédelmi vezetőket" címmel adott ki pár perccel ezelőtt egy sajtóközleményt az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Elnöksége a legújabb kegyeletsértő, történelemhamisító és törvénytelen úzvölgyi temetőfoglalás ügyében. Alább olvasható: 
 
Az erdélyi magyarok körében jogos döbbenetet kiváltó, hétvégi úzvölgyi temetőgyalázás is bizonyítja: a hatóságok az állampolitikává emelt magyarellenesség jegyében, a közösségünk ellen irányuló nyilvánvaló sovén-nacionalista provokáció jelenléte mellett is, szándékosan megfeledkeznek a törvény által előírt kötelességük teljesítéséről, és – a jogállamiság látszatára sem adva – tétlenül szemlélik a leggyomorforgatóbb uszítást és történelemhamisító sírgyalázást is. Ezért nem megoldás Borboly Csaba megalkuvó „békéje”.
Miután szombaton a magyarellenességéről ismert Calea Neamului Egyesület mintegy száz tagja és szimpatizánsa százötven fakeresztet állított fel illegálisan az úzvölgyi hősi katonatemetőnkben, fontosnak tartjuk megosztani a közvéleménnyel a következőket:
1. Az Úzvölgyében korábban illegálisan felállított betonkeresztek elbontását érvényes bírósági döntés rendelte el. Újabb keresztek felállítására engedélyt nem kért és nem is kapott a Calea Neamului Egyesület. A szombaton történt szégyenletes esemény nemcsak a történelemhamisítás, hanem a sírgyalázás, az etnikai feszültségkeltés és az uszítás tényállását is kimeríti. 
2. A hétvégi események „különlegessége”, hogy a provokációt előre bejelentették annak szervezői, a rendfenntartó szervek azonban semmit nem tettek a temetőgyalázás megakadályozása érdekében, helyette a helyszínen végig nézték, hogyan dúlják fel a szélsőséges provokátorok hősi honvédeink emlékhelyét. Marian Stan csendőrkapitány a sajtó megkeresésére reagálva elmondta: az úzvölgyi temetőnél a csendőrség szerint nem történt semmi szabályellenes. Mindez jól mutatja: ha a közösségünk kárára elkövetett cselekményeket észlelnek a hatóságok, a jogállamiság szabályai érvényüket vesztik, a bűncselekmény tényét is kimerítő törvénysértés felett pedig szemet hunynak.
3. A magyar közösség ellen uszítva a Romania TV képviselői – élőben közvetítve a temetőgyalázást – „példás cselekedetnek” nevezték a randalírozást.
4.  Az úzvölgyi temető eredeti állapotba való visszaállítását jogerős bírósági döntés rendelte el. Minden olyan terv, amely ezen eredeti állapot megváltoztatására törekszik, jogellenes és történelemhamisításnak minősül. Épp ezért továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk azt az alkut, melyet Borboly Csaba és George Simion, a magyarellenességéről ismert AUR-vezér is támogat, amely szerint az úzvölgyi temetőben helyet kell biztosítani egy közös, „más nemzetek” hősei előtt is tisztelgő emlékműnek. Számunkra azonban csak egyetlen megoldás elfogadható, éspedig az úzvölgyi temető megőrzése annak, aminek eredetileg szánták: az ott valóban eltemetett hősök nyughelyének.
Mivel azok, akik a temető ismételt meggyalázását megakadályozhatták volna, újból elmulasztották feladatuk teljesítését, a rendelkezésre álló – fényképes és videós – bizonyítékok összegyűjtését követően, feljelentést teszünk a szombati temetőgyalázás résztvevői, szervezői és támogatói ellen.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA