A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Híd - Szebeni Magyarok Egyesülete
Hamarosan kezdődik 18. Ars HUNGARICA eseménysorozata Nagyszebenben
Külhoni civil szervezetek - 2023. október 12., csütörtök 12:09

A nagyszebeni Ars HUNGARICA kulturális fesztivál a szórvány magas színvonalú rendezvénye, amely sokszínűségével van jelen Erdély és Kárpát-medence kulturális életében. A kiadásra 2023. november 10. és 19. között kerül sor.

A fesztivál a helyi kulturális kínálat egyik fontos, nemzetközileg elismert és közkedvelt rendezvénye. A magyar hagyományokat, a kulturális gazdagságot mutatja be a helybélieknek és az ide érkező vendégeknek. Nem utolsó sorban pedig kulturális értékeket közvetít, megerősíti a hovatartozási érzést és kikapcsolódási lehetőséget kínál a helyi magyar közösség számára.

Az eseménysorozat november 10-én, pénteken 12 órakor kiállításmegnyitóval indul Magyar művészek a Brukenthal Nemzeti Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményéből címmel.

19 órától a Thalia Díszteremben a hivatalos megnyitót az Attacca World Music és Balogh Kálmán BIHAR című, Bartók Béla gyűjtéseiből összeállított előadás követi és az első napot egy állófogadás zárja.

November 11-én, szombaton már 12 órától bábszínház megtekintésére várják a szervezők a legkisebbeket, Tamás Gyopár Csihán Királyúrfi című bábjátéka kerül bemutatásra a Tükörteremben. Idegenvezetés után megnyitjuk Szegedi Alice Torella, nagyszebeni származású, Budapesten élő művésznő Babák című kiállítását, ezt követően pedig Maksay Ágnes Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én! című filmjének vetítésén vehetnek részt az érdeklődők, amelyen a rendező is jelen lesz. A dokumentumfilm Petőfi Sándor erdélyi barangolásait mutatja be, többek között Nagyszebenben és Vizaknán is forgattak az elkészítésénél. A szombat esti ifjúsági bulit a budapesti Szeder és a Góbé Zenekarok koncertjei fogják biztosítani.

Vasárnap, november 12-én a Református Templom Galériában Pădure? Mónika, bukaresti művésznő kiállítása után a Tanács Toronyban a sokszorosan díjazott, marosvásárhelyi Nagy Botond fényképeit Magdó István mutatja be. A fesztivál első hétvégéjét Benedekffy Katalin művésznő Egy csipetnyi Erdély című estje zárja, amelynek keretén belül könyvbemutatóra, beszélgetésre, filmvetítésre, dalok előadására és erdélyi ízek kóstolójára is sor kerül a patinás belvárosi Tükörteremben.

Hétfőn, november 13-án 12 órától a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatal kiállítóterében a Magyar Fotóművészek Világszövetség XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon legfrissebb díjazott fényképei kerülnek bemutatásra.

Szerdán, november 15-én Szilvássy Carola életén keresztül a 19. század végi és a 20. század eleji Erdély történelmi viharokkal, tragédiákkal átszőtt kulturális és társadalmi életébe enged betekintést A maga természete szerint és szabadon című film, amelynek vetítésére az ESTE Filmul de Miercuri keretén belül, a stáb jelenlétében kerül sor a ‚Ion Besoiu’ Kulturális Központban.

A fesztivál második hétvégéje gyermekkoncertet, a sepsiszentgyörgyi Tekergők Zenekar előadásában, továbbá marosvásárhelyi színművészek előadásában egy frappáns De mi lett a nővel című előadásra kerül sor a Gong Színházban. Zároműsorként a Bekecs Táncszínház előadásában Petőfi Sándor A helység kalapácsa című táncszínházi előadását tekintheti meg a nagyérdemű. A fesztivál műsorkínálatát újabb koncertekkel és előadásokkal is bővülni fog.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA