A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Híd - Szebeni Magyarok Egyesülete
Pénteken kezdődik a 18. Ars HUNGARICA fesztivál Nagyszebenben
Külhoni civil szervezetek - 2023. november 8., szerda 11:28

A nagyszebeni Ars HUNGARICA fesztivál a helyi kulturális kínálat egyik fontos, nemzetközileg elismert és közkedvelt, a szórvány magas színvonalú rendezvénye, amely sokszínűségével van jelen Erdély és Kárpát-medence kulturális életében. A tizennyolcadik kiadásra 2023. november 10. és 19. között kerül sor.

A szervezők kiemelten odafigyeltek, az Ars HUNGARICA fesztivál műsorának kialakításánál a magyar kultúra centenáriumi ünnepeire, idén két Petőfi 200, Madách 200 és egy Ligeti 100 előadásban is részesülnek a nagyszebeniek és az idelátogatók.
 
Az eseménysorozat november 10-én, pénteken 12 órakor kiállításmegnyitóval indul Magyar művészek a Brukenthal Nemzeti Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményéből címmel. A bemutatott alkotások művészei: Andrásy Zoltán, Balogh Péter, Berszán Zsolt, Betuker István, Bodor Mária, Borsos Miklós, Fekete József, Gyenge Imre, Incze Ferenc, Izsák Márton, Kós András, Nagy Imre, Orth István, Puskás Sándor, Szász Dórián, Szervátiusz Jenő, Strebeli Róbert, Veres Szabolcs, Vetró Artúr és Zemlényi Csaba. A kiállítás kurátora Trifescu Valentin.

19 órától a Thalia Díszteremben szrevezett hivatalos megnyitót az Attacca World Music és Balogh Kálmán BIHAR című, Bartók Béla gyűjtéseiből összeállított előadás követi. A feldolgozások autentikus népzenei elemeket ötvöznek saját világzenei hangzásokkal. 

November 11-én, szombaton Balázs Enikő idegenvezetése után, 17:00 órakor megnyitják Szegedi Alice Torella, nagyszebeni származású, Budapesten élő művésznő Babák című kiállítását a nagyszebeni Tükörterem kiállító terében. A kiállításában bemutatott babák Európa különböző országaiban készültek, és magukon hordozzák az adott országok, helyek jellegzetességét, szellemét. 

Ezt követően, 18:00 órától Maksay Ágnes Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én! című filmjének vetítésén vehetnek részt az érdeklődők, amelyen a rendező, T. Szabó Levente történész és László Loránd operatőr is jelen lesznek. A dokumentumfilm Petőfi Sándor erdélyi barangolásait mutatja be. Az alkotókkal Kató Csilla beszélget a vetítést követően.

A szombat esti ifjúsági bulit a budapesti Szeder Trió és a  koncertjei fogják biztosítani 20:00 órától a Thalia Filharmónia alagsorában. 

Vasárnap, november 12-én a Református Templom Galériában Pădure? Mónika, bukaresti művésznő CSEND(ES) – ÉLET – SZERENÁD  (Csendes köszönet) című kiállításmegnyitója veszi kezdetét. 

Délután 6 órától a Tanács Toronyban a sokszorosan díjazott, marosvásárhelyi Nagy Botond – Lélektükör című fényképkiállítását Magdó István és Louis Guermond mutatják be. A Marosvásárhelyen élő fotográfus, képei által betekintést nyújt a már-már eltűnőfélben lévő népi mesterségekbe, a változatos szokásvilágba, Kalotaszegtől Székelyföldön keresztül a moldvai csángókig. 
A fesztivál első hétvégéjét Benedekffy Katalin művésznő Egy csipetnyi Erdély című estje zárja 19:00 órától, amelynek keretén belül könyvbemutatóra, beszélgetésre, filmvetítésre is sor kerül a patinás belvárosi Tükörteremben. A Székelyföldről származó énekművész írásában az igazi Erdély és Székelyföld ismerhető meg,. A műsor legelején a Nagyszebeni Citeracsoport játszik, Bucz Júlia vezetésével.
 
Hétfőn, november 13-án, 16 órától a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatal kiállítóterében a Magyar Fotóművészek Világszövetség XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon legfrissebb díjazott fényképei kerülnek bemutatásra. A kiállítást Magdó István, a MVFSZ alelnöke és Louis Guermond nagyszebenbeni fotográfus nyitják meg.

17 órától, a Tükörteremben bábszínház megtekintésére várják a szervezők a legkisebbeket. A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ produkciójában, a HalVirág Bábszínház bemutatja Tamás Gyopár Csihán Királyúrfi című bábjátékát. 

Kedden, november 14-én 19:00 órától Béres Levente zongoraművész Bartók Béla, George Enescu, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Orbán György és Veress Sándor zongoraműveket ad elő a nagyszebeni Tükörteremben. 

Szerdán este, november 15-én 20:00 órától Szilvássy Carola életén keresztül a 19. század végi és a 20. század eleji Erdély történelmi viharokkal, tragédiákkal átszőtt kulturális és társadalmi életébe enged betekintést A maga természete szerint és szabadon című film. A film megtekintése után Kató Csilla Szebeni Zsuzsa rendezővel és Molnár-Bánffy Kata producerrel beszélget.

Csütörtökön, 16-án újból a gyermekeknek kedveskednek a szervezők egy interaktív koncerttel a sepsiszentgyörgyi Tekergők kisegyüttes előadásában. Az Égen-Földön című előadás tíz dalban érdekes állatokat és különleges hangszereket mutat be a közönségnek.

Idén egy kiállítást és három kulturális műsort tekinthet meg a vízaknai közönség is a Református Gyülekezeti Teremben. Szombaton, november 11-én Benedekffy Katalin érkezik Vizaknára, vasárnap a Petőfi Erdélyben film kerül bemutatásra és csütörtökön, november 16-án Béres Levente zongoraelőadását tekinthetik meg a vizaknaiak.

Az Ars Hungarica kulturális fesztivál második hétvégéje is színes, szórakoztató programokkal, műsorokkal várja az érdeklődőket. Az eseményekre a belépés díjtalan. További részletek: , FB: @ArsHungarica

6 csatolt kép
GobeSzederBenedekffy KatalinTasi NoraBabákNagy Botond
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA