A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Heraldika Erdély és a Székelyföld szolgálatában
MÁÉRT - 2024. január 16., kedd 14:51

A sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, amely fennállásának igen mozgalmas évei során a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség, valamint a Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének tagjává vált, utóbbinak jelenleg egyedüliként tagja a térségben (Ausztriát, Magyarországot, Romániát, Szerbiát és Szlovákiát is beleértve), kilencedik éve működik.
Az egyesület 2023-ban is több nemzetközi és országos konferencián képviseltette magát, elnöke, dr. Szekeres Attila István történész-heraldikus révén. A szakember például „Erdélyből Litvániába – Báthori István uralkodásának címertani, pecséttani és éremtani vonatkozásai” címmel tartott előadást Vilniusban, a június 9–11. között szervezett 2. Genealógiai, Címertani és Zászlótudományi Nemzetközi Kollokviumon, majd „Erdély volt fővárosa a címertan és pecséttan tükrében” címmel értekezett a Litvánia fővárosában június 14–16. között rendezett nemzetközi várostörténeti konferencián, Vilnius első írásos említésének 700 éves évfordulója alkalmából. „Erdély címere Magyarország 1848-as pecsétjén” címmel a moldvai Jászvásáron tartott előadást, ahol május 11–13-a között szervezték meg a nemzetközivé terebélyesedett 19. romániai Országos Genealógiai és Címertani Kongresszust. Ugyancsak ő „Erdély címerének megjelenítése a 16. és 17. század fordulóján” címmel értekezett április 27-én a Moldovai Köztársaságban megtartott 17. Heraldikai Szimpóziumon.
Szekeres „A magyar többségű területi közigazgatási egységek gáncsolása saját jelképeik elfogadtatásának folyamatában” címmel Kolozsváron tartott előadást a Nemzeti Kisebbségek Problémáit Tanulmányozó Intézet által október 5–6. között szervezett interdiszciplináris konferencián. Ezt megelőzően a Fogarasföld Múzeuma által szeptember 6–8-a között szervezett éves nemzetközi tudományos ülésszakon is bemutatta a Báthori István jelképeiről szóló előadását.
A székelyföldi címertani hagyományokról a magyarországi Kiscsőszön adott elő a „Hagyományőrzés, hagyományteremtés” című háromnapos konferencia nyitónapján, március 17-én. „Tévhitek a székelyek címereiről és zászlairól” címmel augusztus 31-e és szeptember 3-a között Gyergyóremetén tartott előadást a  IV. Erdélyi Történésztáborban.
Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elsőként szervezett rendezvényt a tavaly ősszel újranyílt sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban, ahol november 2-án a Magyar Tudomány Napja alkalmából „Címertani kalandozások Európában” címmel az utóbbi tíz évben nemzetközi konferenciákon bemutatott előadásaiból tallózott Szekeres Attila István. Az egyesület elnöke egyéni előadást tartott még Brassóban, Csíkszeredában, Zilahon és Sepsikőröspatakon, a Kálnoky Nathalie Történelmi Szalonban.
Meg kell említeni, hogy „A zászlótudományt hagyják a szakemberekre!” címmel az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület közleményt adott ki azok után, hogy a romániai legfelsőbb bíróság megsemmisítette Sepsiszentgyörgy szakszerű zászlaját.
Egyébként a heraldikai és vexillológiai egyesület elnöke, Szekeres Attila István az egyetlen erdélyi szakember, akit az 1949-ben Párizsban alakult, 1965 óta genfi székhellyel működő Nemzetközi Címertani Akadémia tagjai közé választott, 2017-ben levelező, 2023-ban teljes jogú tagjává. Ugyanebben az évben a Nemzetközi Genealógiai Akadémia is levelező tagjává fogadta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA