A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Xantus Géza legújabb művei Székelyudvarhelyen
MÁÉRT - 2024. április 16., kedd 14:35

Fénykereső címmel nyílik kiállítás 2024. április 18-án Székelyudvarhelyen Xantus Géza festőművész legújabb olajfestményeiből és páccal készült színes tusrajzaiból. A tárlatot Lőrincz Ildikó művészettörténész nyitja meg csütörtökön 18 órától a Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utcai képtárában. Ebből az alkalomból fellépnek a Györfi Erzsébet vezetésével működő Székelyföldi Énekiskola tanulói: Ágoston Anna (Farkaslaka), Fodor Szilvia (Csíkcsicsó), Kászoni Kata (Agyagfalva), Simó Zselyke (Farkaslaka), Waum Gyopár (Székelyudvarhely). Az esemény házigazdája Miklós Zoltán múzeumigazgató.
Kevesen tudják tán még Erdélyben is, hogy Csíksomlyón él egy olyan kiváló alkotó, aki nemzetközi tanulmányait és tapasztalatait, elismeréseit a nagyvilágban kiteljesítve jött haza a Nagysomlyó-hegy aljába. Azt talán többen hallották-olvasták, hogy a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye akkori püspöke, Jakubinyi György érsek Xantus Géza Ahol az ég és föld találkozik című festményével ajándékozta meg a Székelyföldre látogató Ferenc pápát 2019-ben. (Egyes híradásokban a művészt sajnos Gábornak nevezték el.)
Az alkotó 1991 óta vesz részt csoportos nemzetközi kiállításokon, többek között Hongkongban, Torinóban, Barcelonában, Sapporóban, Maastrichtban, Varsóban, Belgrádban, Budapesten, Lomazzóban, Buenos Airesben, Jászvásáron, Nagybányán, Esztergomban, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron és más helyeken.
Xantus Géza 1958. december 17-én született Csíkszeredában. 1982–1986 között szülővárosában folytatta művészeti tanulmányait, mestere Beczásy Antal. 1995-ben a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán fejezte be teológiai tanulmányait és szerzett diplomát. 1999–2003 között római ösztöndíjas, 2003-ban a római Accademia di Belle Arti Festészeti Karán végzett, mestere prof. Nunzio Solendo. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Romániai Képzőművészek Szövetségének és az erdélyi magyar képzőművészek Barabás Miklós Céhének. A csíkszeredai Studio 9 művészcsoportosulás egyik alapító tagja.
Xantus Géza Erdély és Csíksomlyó szakralitásának sajátos megjelenítése által a transzcendens felé utat nyitó művei, a magyar képzőművészetet gazdagító alkotóművészete elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott idén a magyar nemzeti ünnep, március 15-e alkalmából. „Az ő személyében Csíkszereda egyik tehetséges szülöttjét tisztelhetjük, aki nem hagyta el a szülőhelyet, itt él Csíksomlyó vonzásában, műterme is itt található. Alkotásai azonban messze túlnőtték e város, de Székelyföld határait is, hiszen a világ számos nagyvárosában volt egyéni vagy csoportos kiállítása” – hangzott el akkor a róla szóló laudációban.
Fontosabb köztéri alkotásai közé tartozik a budapesti Magyar Püspökkari Konferencia Kápolnáját díszítő Magyarok Nagyasszonya több osztatú oltárkép, színes üvegablak, valamint a Szatmári Püspöki Palota dísztermének belsőépítészeti terve, illetve az esztelneki ferences kolostorban található Esztelneki Madonna, Szent György, Assisi Szent Ferenc, Páduai Szent Antal vitraille-ok (festett üvegablakok).
A Székelyudvarhelyen először látható Xantus-művek kiállítása május 30-ig tekinthető meg hétköznapokon 9–16 óra között.

1 csatolt kép
plakát
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA