A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Diszkriminatív a választásokat összevonó román kormányrendelet
MÁÉRT - 2024. május 6., hétfő 12:24

Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke és bukaresti parlamenti képviselője módosító javaslatot nyújtott be a 2024/21. számú sürgősségi kormányrendelethez, kérve, hogy további két hellyel bővítsék ki a választási bizottságokat.

 Az egyik közösségi hálózaton közzétett indoklása szerint a nem parlamenti pártokat hátrányosan érinti az európai parlamenti és az önkormányzati választások június 9-ére időzített összevonása, hiszen így egyetlen választási bizottság lesz országosan, valamint a megyék, a települések és a szavazókörzetek szintjén is. Vagyis két, egymással semmilyen összefüggésben nem lévő választás, de egyetlen, közös választási bizottság.

Ráadásul a bizottsági helyek számát nem változtatták meg, az azokba szóló helyek elfoglalási sorrendjébe pedig bekerült még egy további kör: először a frakciókkal rendelkező parlamenti pártok delegáltjai foglalják el a bizottsági helyeket, második körben azon pártok, amelyek már eddig is rendelkeztek európai parlamenti képviselővel (e két kategória egyáltalán nem fedi egymást), s csak ezután következnek a nem parlamenti pártok. „Ez azt eredményezi, hogy a szavazóbizottsági helyek már két körben betelhetnek, a parlamenti képviselettel nem rendelkező pártokat pedig kizárhatják a választási bizottsági tagok delegálásának lehetőségéből. Ez diszkriminatív!” – írt a Zakarisá Zoltán, hozzátéve: „Ígéretemhez híven módosító javaslatot nyújtottam be a 2024/21. számú sürgősségi kormányrendelethez, kérve, hogy további két hellyel bővítsék ki a választási bizottságokat Romániában.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA