A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Híd - Szebeni Magyarok Egyesülete
Csütörtökön kezdődnek a 15. Hungarikum Napok Nagyszebenben
Külhoni civil szervezetek - 2024. július 4., csütörtök 08:18

A 15. Hungarikum Napokra több szomszédos ország magyar lakta vidékéről érkeznek vendégek Nagyszebenbe július 4-7. között. Kulturális műsorokat hoz Veszprém Város Vegyeskórusa, a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület Nyíregyházáról, a Dobronaki Nótázók Muravidékről, Szlovéniából, az Árvalányhaj népdalkórus és a Dió Héj Citera zenekar Felvidékről, Szlovákiából. Erdélyi előadók és együttesek is csatlakoznak. 

A 15. Hungarikum Napok hivatalos megnyitóra csütörtökön, július 4-én 19:00 órától kerül sor a nagyszebeni Belvárosi Szentháromság római katolikus templomban, ahol az ünnepi műsort Veszprém Város Vegyeskórusa biztosítja. 

Az Erdélyi Dudás Rend pénteken és szombaton koncertekkel és középkori játékokkal szórakoztatják a közönséget. Szombaton, július 6-án a nyíregyházi Bokortanyák Egyesület tagjai néptáncbemutatóval készülnek. A Dobronaki Nótázók Muravidékről, Szlovéniából érkeznek, az Árvalányhaj népdalkórus pedig Felvidékről, Szlovákiából utazik Nagyszebenbe, nótákat hoznak a közönségnek. A Kovászna megyei Zöld Fenyő Néptáncegyüttes mezőségi, felcsíki és széki táncokkal járul hozzá a 15. Hungarikum Napok színvonalának emeléséhez szombaton.

Vasárnap a Nagyszebeni Citeracsoport koncertje az idei fesztivál programját is színesíti. Őket követi a felvidéki Dió Héj Citera Zenekart előadása. A nóták és népdalok kedvelőinek is kedveskedünk, Bíró Éva népdal- és nótaénekest köszönthetik a Hungarikum Napok színpadán. Ez alkalommal csatlakozik hozzá Fülöp Zoltán, őket kíséri Szőcs Lőrincz, nagyváradi muzsikus és zenekara. 

Szombaton és vasárnap színes és változatos gyermekfoglalkozásokat kínál a BoGAs gyerek kuckó a szabadtéri Astra Múzeumban! A Kalibáskő Erdei Iskola számos hagyományos tevékenységgel készül a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az őstermelők és kézművesek utcája igazi színfoltja a térség legismertebb szabadtéri, magyar eseményének, a nagyszebeni Hungarikum Napoknak. Idén több mint 50 árus érkezik szebbnél szebb és finomabb portékákkal az ország és Magyarország különböző településeiről. 

Az esemény fő attrakciója a nagyközönség számára idén is a Főzőverseny, amelyre szombaton, július 6-án kerül sor. Az amatőr csapatok bográcsban készült magyar ételek elkészítésével versenyeznek. A megmérettetésre 28 csapat nevezett, az elkészült fogásokat egy öt tagú szakmai zsűri értékeli majd. ezeket a látogatók is megkóstolhatják.
 Az esemény utolsó napján, vasárnap sem marad el a gasztronómiai élmény, a zsűri séfjei a magyar konyha világát mutatják be az ételeikkel, amelyeket szintén lehetőség lesz megkóstolni. Ez alkalommal 12 féle különböző fogás készül.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA