A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány
Már csak egy hét maradt, hogy jelentkezz a Szabadság Expresszre!
Külhoni civil szervezetek - 2014. július 8., kedd 16:32

Augusztus 29-én indul Gdańskból a kommunizmus bukásának 25. évfordulójára emlékező Szabadság Expressz, mely Varsó, Budapest, Temesvár, Sopron, Pozsony és Prága érintésével szeptember 12-én ér Berlinbe. Az érdeklődő fiatalok július 15-ig jelentkezhetnek az utazásra.
 
Aki ott akar lenni a demokratikus átmenet emlékeit felelevenítő utazáson, annak részt kell vennie egy nemzetközi pályázaton, amely július 15-ig tart. A jelentkezési lap, a részvételi szabályzat és a program részletei a www.freedomexpress.enrs.eu internetes oldalon találhatók meg. A pályázatokat egy nemzetközi zsűri fogja értékelni.
 
A szervezők húsz kreatív, a szabadsággal nagyjából egyidős, 18-28 év közötti fiatalt keresnek, művészeket, akik a közösségi tevékenységekben aktívak és humán beállítottságú diákokat - közölte Rafal Rogulski, az egyik kezdeményező, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány vezetője. A szervezésben részt vesznek az érintett országok kulturális minisztériumai, valamint a XX. századi történelemmel foglalkozó kulcsfontosságú intézmények is, Magyarországról a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (RETÖRKI).
 
A Szabadság Expressz több mint egy utazás, ez egy nemzetközi társadalmi-oktatási projekt, sokszínű, gazdag programmal, amely az egyes helyszíneken magában foglal filmes foglalkozásokat, előadásokat, workshopokat, utcaművészeti (street art) akciókat, valamint találkozókat az egykori ellenzék képviselőivel. A résztvevők megtapasztalhatják, hogyan nézett ki a világ a vasfüggöny két oldalán, és mi maradt mára a rendszerváltás szellemiségéből.
 
A Szabadság Expressz szeptember 3–5. között lesz Magyarországon, ahol szerepel a programok között a budapesti Szoborpark megtekintése, látogatás az Országházban és találkozó Kövér László házelnökkel, Lezsák Sándor elnökhelyettessel, Szűrös Mátyás volt köztársasági elnökkel és Tölgyessy Péter volt képviselővel, politológussal. Megtekintik majd a Terror Házát is, lesz egy "történelemóra" a Lengyel Intézetben, végül pedig egy temesvári kitérő után ellátogatnak Sopronpusztára, a Páneurópai Piknik Emlékparkba.
 
Az utazók személyes megfigyelései, fényképei, film- és hangfelvételei, a rendszerváltásról szóló esszéi egy, az út folyamán folyamatosan frissülő blogot fognak gazdagítani. A programról dokumentumfilm is készül, amely a fiatal alkotók közötti párbeszédről szól az események helyszínein.

A program része egy kiállítás is, amely Kelet-Közép-Európa országainak szabadsághoz vezető útját szemlélteti. Ez először Varsóban, majd szeptember 3–8. között Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren, végül Berlinben tekinthető majd meg. Nyolc blokkból áll, amelyek az 1989–1993 közötti főbb történelmi események bemutatására szolgálnak. A kiállítást a következő két év során számos európai ország látja vendégül, és elérhető lesz a projekt internetes oldalán is (http://1989.enrs.eu/).
 
 
Főszervező: Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata
Együttműködő szervezők: Nemzeti Kultúrcentrum (Lengyelország), Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (Magyarország), Német Szocialista Egységpárt Diktatúráját Kutató Szövetségi Alapítvány (Németország)
Stratégiai partnerek: Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma (Lengyelország), Külügyminisztérium (Lengyelország), Emberi Erőforrások Minisztériuma (Magyarország), Szövetségi Kormány Kulturális és Médiaügyi Biztosának Hivatala, (Németország), Kulturális Minisztérium (Szlovákia)
Partnerek: Fórum 2000 Alapítvány (Csehország), Prágai Nemzeti Múzeum (Csehország), Václav Havel Könyvtár (Csehország), Europeana (Hollandia), Európai Szolidaritás Központja (Lengyelország), Nemzeti Emlékezet Intézete (Lengyelország), Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (Magyarország), Magyar Nemzeti Levéltár (Magyarország), Securitate Irattárát Kutató Nemzeti Tanács (Románia), Nemzeti Emlékezet Intézete (Szlovákia)

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

 
Kapcsolat a sajtó munkatársai részére:
Gerencsér Tibor, Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata
e-mail: tibor.gerencser@enrs.eu, tel.: +48 225 210 586, tel.: +48 228 912 508
 
Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ESzEH) egy nemzetközi együttműködés, melynek célja, hogy tanulmányozza, dokumentálja és terjessze a XX. századi Európa történelmi eseményeiről szóló ismereteinket, valamint az emlékezés fontosságát, különös hangsúlyt fektetve a diktatúrák időszakára, a háborúkra és az elnyomással szembeni társadalmi tiltakozásra. A Hálózat tagjai a következők: Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia és Szlovákia. Megfigyelői státuszban van Ausztria és Csehország. 
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA