A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Magyar Polgári Párt
MPP, Augusztus 20.
MÁÉRT - 2014. augusztus 21., csütörtök 11:25

Kolozs megyében ünnepelt a Magyar Polgári Párt elnöke Augusztus 20-án.

Biró Zsolt Bánffyhunyadon koszorúzott, ezt követően a Kolozsvári Magyar Napok rendezvényein vett részt.

Délután a kincses város főterén szentelték meg és osztották ki a Kárpát-medence kenyerét, amelyet kunsági búza, vajdasági kovász, erdélyi só, kárpátaljai forrásvíz, valamint felvidéki és erdélyi burgonya felhasználásával sütöttek Szolnokon. A nemzeti színű szalagokkal átkötött, kétszáz kilós kenyeret az erdélyi történelmi magyar egyházak képviselői szentelték meg. A kenyeret szétosztották az ünneplők között és szolnoki párjával együtt, azzal egy időben fogyasztották el a Kolozsvári Magyar Napok résztvevői és a Szolnokon ünneplők.
Biró Zsolt Kolozsvár főterén találkozott Szilágyi Zsolt államelnökjelölttel is. A rövid, spontán beszélgetés alatt az MPP elnöke kifejtette pártja álláspontját az államelnök-választással kapcsolatosan. Szilágyi érdeklődésére elmondta, hogy mihelyt hivatalosan államelnökjelöltté válik az MPP természetesen őt is megszólítja az alkotmánymódosító tervezettel, illetve az MPP programpontjaival.
Az MPP úgy véli a Kolozsvári Magyar Napokat nem szabad kampánycéllal kihasználni. Ez a rendezvény minden magyar rendezvénye kell legyen, mint ahogy augusztus 20. Szent István napja és a magyar államalapítás ünnepe is minden magyaré.  Itt nincs helye olyan standoknak, amilyeneket látni, ahol aláírásgyűjtés zajlik egy politikai párt jelöltje számára.
Délelőtt Biró Zsolt Bánffyhunyadra látogatott, ahol az MPP helyi vezetőivel találkozott és megkoszorúzták a Ravasz László püspöknek emléket állító kopjafát. Bánffyhunyad példája bizonyítja mit jelent a nemzeti politizálás. Ennek eredményeként vannak ma kétnyelvű utcanév-táblák, magyar kulturális rendezvények. „Jó úton járunk, hogy megerősítsük Bánffyhunyad vezető szerepét a kalotaszegi magyarság életében” – mondta Biró Zsolt. Este a Bánffyhunyadiak a Ravasz Ház udvarán ünnepeltek. Levetítették a Honfoglalás című filmet, majd helybeli fiatalok, iskolás csoportok léptek fel.

Marosvásárhely, augusztus 21.

MPP Sajtóiroda
 
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA