A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete
A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete a Bitfesten
Külhoni civil szervezetek - 2013. augusztus 31., szombat 21:01

            A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete,  augusztus 16-án a Bitola városi „Bitola Brend“ civil szervezet és Szaso Janakievszki,  Magyarország macedóniai tiszteletbeli konzulának meghívására részt vett a Bitola város álltal rendezett nyári művelődési program kereteiben megtartott, „Bitola, híd  Európa és az Orient között“ elnevezésű rendezvényen.
            Az esemény tartalma, a török és a magyar konyhakülönlegességek bemutatója és kóstolója volt, megfelelő kisérő műsorral. A Török konyhét a helyi Macedón – Török baráti társaság készítette és mutatta be,  amíg a magyar konyhát a Teleház tagjai és a Bitolai, „Bitola Brend“ tagjai közösen prezentálták.
            Az eseménynek nagy sikere volt és a nagyszámú látogató igen élvezte a két konyhát bemutató ételeket.
            Az est kereteiben a Teleház szerény kiállítást is rendezett magyar népi hímzéses terítőkből és kézzel festett cserépedényekből.
            Az eseményt követően a két civil szervezet képviselői megegyeztek az együttműködés folytatásában és annak hivatalos formában történő fejlesztésében.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA