A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megalakult a Pataky András Nyelvi Intézet
MÁÉRT - 2014. november 27., csütörtök 10:24

A napokban tartotta alakuló ülését a Pataky András Nyelvi Intézet (PANYI), amely hatodik tagként csatlakozik a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózathoz, és amelynek vezetésével dr. Lehocki-Samardžić Anna nyelvészt, egyetemi adjunktust bízták meg az alapító tagok.
2001-ben a négy nagy magyarlakta régióban, Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján alakultak meg a nyelvi irodák a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával, ehhez csatlakozott 2007-ben az ausztriai, alsóőri  Imre Samu Nyelvi Intézet, amely interregionális központként koordinálta eddig a három kisrégió, a Muravidék, Őrvidék és a Drávaszög nyelvészeti kutatásait. Az MTA Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózata tömöríti egybe a határon túli magyar nyelvi irodákat és intézeteket, melynek legújabb tagja a horvátországi magyarok nyelvét kutató, Pataky András nevét viselő intézet.
Molnár Ljubić Mónika, az intézet frissen megválasztott alelnöke elmondta, azért esett a választásuk erre a névre, mert Pataky András egész életét a kutatómunkának szentelte, a Drávaszög közösségi életének, történelmének és nyelvének sajátosságait igyekezett összegyűjteni.
- Az ő értékmentő munkássága olyan példa számunkra, amelyhez igyekszünk majd méltóvá válni – mondta Mónika.
A horvátországi nyelvi intézet a gyorsan fogyó horvátországi magyar közösség nyelvének kutatását tűzte ki fő céljául, de emellett számos más tevékenységet is kíván folytatni.
- Már két éve dolgoztam a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat tagjaként, amikor lehetőségünk nyílt arra, hogy egy önálló intézetet hozzunk létre, amelyben olyan fiatal kutatók és már gyakorlott nyelvészek kapnak helyet, akikkel együtt kutatásokat és egyúttal értékmentő munkát kívánunk folytatni nyelvünk feltérképezése és megőrzése érdekében  – nyilatkozta Lehocki-Samardžić Anna, az új intézet vezetője.
A PANYI az alakuló ülésen az alábbi célokat tűzte ki maga elé: az MTA és a Termini Kutatóhálózattal folytatott együttműködés fenntartása, elmélyítése, a horvátországi magyarság nyelvének kutatása és ápolása, a magyarság nyelvi jogainak ismertetése és gyakorlati támogatása, éves tudományos konferencia szervezése, nyelvészeti folyóirat kiadása, nyelvészeti és nyelvről szóló anyagok publikálása, nyelvészeti és nyelvmegőrző projektek kezdeményezése és lebonyolítása, valamint a magyar szervezetekkel és intézményekkel való folyamatos kapcsolat ápolása.
Az intézet megalakulásához Szoták Szilvia, a Termini Egyesület és az Imre Samu Nyelvi Intézet elnöke is gratulált.
- Nagyon örültem, amikor hallottam kolléganőim azon tervéről, hogy a Drávaszögben egy újabb nyelvi intézet megalapítását tervezik. Szívből gratulálok a kezdeményezéshez, és kívánom, hogy az intézet nyelvészei olyan hasznosítható tudást, hasznosítható kutatási eredményeket tárjanak a drávaszögi magyarság, az itt élő döntéshozók elé, amely a helyi közösség javát és a nyelvi sokszínűség fennmaradását szolgálja a jövőben – mondta Szoták Szilvia.
Az intézetet az elkövetkezendő két évben egy ötfős elnökség fogja vezetni. A vezetőség már az alakuló ülésen meghatározta az elkövetkező időszak teendőit, és körvonalazták az első nagyobb önálló kutatási projektet.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA