A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Tizenkét maratoni táv az autonómiáért – körbefutja a Székelyföldet Juhos Gábor magyarországi futó
MÁÉRT - 2013. szeptember 11., szerda 11:18

Tizenkét nap alatt ötszáz kilométert, naponta egy maratoni távot teljesítene Juhos Gábor magyarországi maratonfutó a Székelyföldön, szeptember 15. és 27. között. A székelyhídi születésű sportoló ezzel kívánja felhívni a figyelmet a Székelyföld autonómiájának fontosságára.

Juhos Gábor szeptember 15-én, vasárnap 12 órakor indul a marosvásárhelyi Bolyai-térről, majd tizenkét nap múlva ugyanoda érkezik vissza. Futása során 91 település érintésével áthalad a hét történelmi székely széken (Marosszéken, Udvarhelyszéken, Csíkszéken, Kézdiszéken, Orbaiszéken, Sepsiszéken és Bardóc-Miklósvárszéken). Az atlétához bárki csatlakozhat – saját felelősségére – bármilyen távon, a településeken belül.

Juhos Gábor azt tervezi, hogy facsemetét ültet minden olyan településen, ahol áthalad, és minden nap 12 órakor imát mond a Székelyföld autonómiájáért.

A maratonfutó a júliusban, Tusnádfürdőn tartott 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban állt elő tervével, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) pedig – miután 2013-at az autonómia évének nyilvánította – főtámogatója az eseménynek.

Az útvonal és a menetrend megtekinthető az EMNT honlapján (http://emnt.org/tizenket-maratoni-tav-az-autonomiaert-korbefutja-a-szekelyfoldet-juhos-gabor-magyarorszagi-futo.html).

Kapcsolat, további részletek: Bardócz Csaba, az EMNT székelyföldi régióelnöke, telefon: 004 0762 248 670.


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA