A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: gyarapodó közösséget, több támogatást a családoknak
MÁÉRT - 2016. május 5., csütörtök 16:32

Közösségünk jövője leginkább a családok boldogulásán múlik. Aggasztónak tartjuk tehát azt, hogy jelenleg a román államnak nincsenek válaszai arra, miként tudná tehermentesebbé tenni azoknak az életét, akik a közösség jövőjéről gondoskodnak, azaz kettőnél több gyermeket vállalnak. Az RMDSZ konkrét intézkedésekkel könnyítene a családok mindennapjain, egy olyan biztonságos környezet megteremtésén dolgozik, ahol elképzeléseinek megfelelő helyi és országos döntések születnek – emelte ki Biró Rozália szenátor, a Nőszervezet elnöke a Szövetség önkormányzati keretprogramjának azt a fejezetét, amely prioritásokat fogalmaz meg a családok és nagycsaládok helyzetének jobbá tétele érdekében.
„Az RMDSZ olyan kormányzati közpolitikákat akar megalkotni, amelyeket az önkormányzatok is gyakorlatba tudnak ültetni helyi szinten, és amelyek egyértelműen azt jelzik, hogy a döntéshozókat érdekli a nagycsaládosok sorsa, hétköznapi küzdelmei” – nyomatékosított Biró Rozália, kiemelve: a Szövetség családpolitikája részben a tavalyi, 12. Kongresszuson elfogadott, A magyar családok segítése elsőrendű prioritásunk című dokumentumra, részben pedig a Nőszervezet programjára épül, és a romániai magyar közösség megmaradása, érvényesülésé és gyarapodása céljából konkrét, megvalósítható intézkedéseket eszközöl. „Kiemelt figyelmet kell szentelnünk a nők és fiatalok anyagi és társadalmi megbecsülésére, ugyanakkor a gyermekvállalás ösztönzésére is. Azt szeretnénk, hogy állami támogatásból lakást lehessen építeni – olyan koherens családpolitikára van szükségünk megmaradásunk érdekében, amely helyi és központi adópolitikai kedvezményeket is tartalmaz” – sorolta a szenátor. Az itthon érvényesülés eléréséért a Szövetség célkitűzése az, hogy a szakmai pályát és a családi életet összhangba lehessen hozni. „Egy ország gazdasági megerősödésének alapfeltétele a munkahelyteremtés, a családi vállalkozások létrehozásának serkentése hiteltámogatások révén. A szakmai pálya és családi élet összehangolására részmunkaidős állásokat, otthoni munkát szorgalmazunk, továbbá rugalmas és csökkentett munkaidőt” – hangsúlyozta Biró Rozália.
Az RMDSZ a magyar közösség gyarapodásáért az alacsony jövedelmek felzárkóztatását, a gyermeküket egyedül nevelő szülőkre, illetve a hátrányos helyzetű családokra való odafigyelést, az időseknek pedig szociális védelem biztosítását határozza meg elengedhetetlen feltételként.
„Prioritásaink között is kiemelt fontosságú a nagycsaládokra vonatkozó programcsomagunk. Esetükben járulékos kedvezményként a személyi jövedelemadó csökkentése lenne hatékony intézkedés – két gyermek esetén 16 százalék helyett 13 százalék, három gyermek esetén 8 százalék –, négy vagy több gyermek esetén azt szeretnénk, hogy ne fizessenek jövedelemadót. De szorgalmazzunk a napközi otthonok és óvodák létrehozását, az iskolák esetében pedig az étkeztetés és a délutáni foglalkozás infrastruktúrájának megteremtését. Azt kívánjuk, hogy az önkormányzat által számon tartott sokgyermekes szülők kapjanak nagycsaládos kártyát, amely megkülönböztetett bánásmódra jogosítja fel őket a különböző közhivatalokban, de megkíméli a családi kasszát a pluszkiadásoktól, a kultúrafogyasztástól egészen a közszállításig” – összegzett a Szövetség Nőszervezetének elnöke.
A keretprogram a családok mellett a fiatalok, az örökségvédelem, az oktatás, a költségcsökkentés, a vidékfejlesztés, a romaügy és az önkormányzatiság témájában összegzi az RMDSZ önkormányzati prioritásait.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA