A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kelemen Hunor: Jobban meg kell becsülnünk népi kultúránkat
MÁÉRT - 2016. október 17., hétfő 12:22

Tizenkettedik alkalommal tartották meg az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját Sepsiszentgyörgyön, így ezúttal a Háromszék Táncegyüttes volt a vándorrendezvény házigazdája. A többnapos eseményen résztvevő csoportok mindegyike fellépett a vasárnap esti gálaelőadáson, amelyen fővédnökként Kelemen Hunor szövetségi elnök is jelen volt.
Rövid köszöntőjében arról beszélt, hogy milyen régi szálak fűzik az erdélyi magyar embereket a néptánchoz, illetve milyen fontos része a népi kultúra az identitásunknak.
„Azért vagyunk magyarok, mert magyarul beszélünk, magyarosak a hagyományaink, magyar népdalon, magyar népmesén nőttünk fel, és azokat a magyar táncokat tanultuk meg, amelyek bennünket sajátságosan erdélyi magyar emberré tesznek, a Székelyföldtől a Mezőségen keresztül a Partiumig, a Szilágyságig, vagy akár a Bánságig. A néptánc számunkra, erdélyi magyarok számára egy alappillér, amely meghatároz és magával ragad, hiszen a hagyománynak éltető ereje van. A tudomány szerint a tánc az emberré válás egyik fontos momentuma, de a néptánc ennél sokkal több: a néptánc a nemzeti identitásunk része, és ezt mindannyian érezzük. Éreztük akkor is, amikor gyermekkorunkban oktattak bennünket, akkor is, amikor a táncház-mozgalomba bekapcsolódtunk, és akkor is, amikor az erdélyi hivatásos táncegyüttesek világszintű előadásait megnézhetjük” – fogalmazott Kelemen Hunor.
Kiemelte, büszkeségre ad okot, hogy Erdélyben a hagyományok soha nem jelentették és nem jelenthetik a múzeumi falak közötti értékeket - ennél sokkal több: a múlt hagyományaira való építkezés a jövő záloga volt és kell, hogy legyen.
„Meg akarjuk őrizni és meg is kell őriznünk, mert azt látjuk, hogy azok a sikeres nemzetek - akár a Távol-Kelettől jövünk Európa fele, akár Európától távolodunk -, amelyek megőrizték a hagyományaikat, népi kultúrájukat, és beépítették azt a modern életbe. Azok sosem voltak és nem is lesznek sikeresek, akik feladják azt, amit a múlt jelent, amit a múltból örökségként tovább tudnának vinni. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy megőrizzük mindazt, ami a néptáncon, a népdalon, a hagyományokon keresztül az identitásunk része” – szögezte le a Szövetség elnöke. 
A néptánc kapcsán két másik dologról is beszélt: egyik az öröm, másik a teljesítmény, hiszen azt látni - és nem számít, hogy örömből, vagy bánatból fakad -, hogy a tánc mosolyt csal az arcokra, függetlenül attól, hogy amatőrökről, vagy hivatásos táncosokról van szó. Kelemen Hunor a teljesítményhez kapcsolódóan kiemelte, hogy nekünk, itt, Erdélyben sokszor kétszer annyit kellett dolgozni, mint másoknak az elmúlt száz esztendőben, és ezt bizonyára a táncosaink még inkább érzik. Ennek ellenére nincsenek megbecsülve megfelelően.
„Ahhoz, hogy ezen változatni tudjunk, túl azon, hogy az eszünk, a szívünk tudja, hogy jobban meg kell becsülnünk őket és a munkájukat, én két irányt látok: egyrészt kell egy olyan törvényes keret, amely a hivatásos táncosok jelenét és jövőjét, akár a nyugdíj utáni éveket is biztonságossá teszi. Másrészt, meg kell erősítenünk azokat a rendezvényeket, eseményeket, intézményeket, amelyek a néptánchoz kötődnek, és amelyek a néptáncon keresztül az identitásunkat is erősítik” – mutatott rá, majd hozzátette: ebben partner lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA