A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Cseke Attila: törvényi megoldást találtunk arra, hogy az önkormányzati alkalmazottaknak ne kelljen jogos juttatásaikat visszafizetni
MÁÉRT - 2017. november 14., kedd 15:07

„Az RMDSZ álláspontja szerint nem helyénvaló magára hagyni problémájukkal azokat az állampolgárokat, akik helyi vagy megyei tanácsi határozat, illetve kollektív munkaszerződésük alapján plusz juttatásokat kaptak az elmúlt két évben, amelyeket a Számvevőszék jogtalannak ítélve most visszafizettet. Elfogadhatatlan, hogy a juttatások körüli törvényes vita az alkalmazottakon csattanjon, akik nem tehetnek a helyzet kialakulásáról. Ezért a Szövetség törvényileg igyekszik megoldani, hogy a munkavállalóknak ne egyedül kelljen igazukért küzdeniük, pereskedniük a Számvevőszékkel. A szenátus plénuma ma elfogadta módosító javaslatunkat, amely értelmében az alkalmazottakat nem kötelezik a plusz juttatásaik visszafizetésére”– magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kedden. 
Cseke Attila kifejtette, 2015 szeptembere és 2017 júliusa között, a régi bérezési törvény előírásainak alkalmazásával a helyi és megyei önkormányzati határozatok, illetve a kollektív munkaszerződések különböző plusz juttatásokat hagytak jóvá az alkalmazottak számára. „Ezeket a juttatásokat a helyi intézmények kifizették az alkalmazottaknak. A Számvevőszék később jogtalannak ítélte az említett jövedelmeket, noha legfelsőbb bírósági döntés rendelkezik arról, hogy az önkormányzati határozatokkal és kollektív munkaszerződések által jóváhagyott juttatásokat ki kell fizetni. A Számvevőszék utasította a helyi intézményéket, hogy alkalmazottaiktól szedjék be a kérdéses juttatásokat. Ezeket az összegeket most a dolgozók fizetéséből vonják le, ami ellen semmit nem tehetnek, hacsak nem kezdenek el pereskedni a Számvevőszékkel” – magyarázta az RMDSZ szenátora. Cseke Attila szerint nem korrekt, hogy az alkalmazottak szenvedik kárát a jogi vitának, hiszen nem felelősek a kialakult helyzetért. „Juttatásaikat tanácsi határozat vagy kollektív munkaszerződés hagyta jóvá, a pénzt megkapták és elköltötték. Természetes, hogy elégedetlenséget vált ki, hogy most havi bérükből vonják le ezeket az összegeket. Szociáldemokrata törvényhozók jogszabály-kezdeményezést nyújtottak be a parlamentben, amely értelmében a Román Vízügyek alkalmazottai nem kell visszafizessék a 2017 júliusáig kapott juttatásaikat. Az RMDSZ javaslata az volt, hogy ezt ne csak a vízügyi alkalmazottakra vonatkoztassák, ahogyan az előterjesztők ezt kidolgozták, hanem minden állami intézmény, önkormányzat alkalmazottaira” – összegezte a Szövetség szenátusi frakciójának vezetője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA