A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Gyertyagyújtás és előadás a háború befejezésének emlékére
MÁÉRT - 2018. november 8., csütörtök 10:29

Az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést a Hegyalja Ifjúsági Egyesület és a vörösmarti Református Egyházközség a hétvégén a drávaszögi Vörösmarton.
 
Az első világháború történelmünk egyik legszomorúbb fejezete, melynek következményei a mai napig hatással vannak magyarságunk életére. A vesztes háborút követő trianoni békediktátum megtörte a nemzet gerincét, a traumából azóta sem gyógyult ki igazán. A nagy háború az akkori Osztrák-Magyar Monarchia számára 1918. november 3-án ért véget, 100 évvel ezelőtt. A centenárium alkalmából a Hegyalja Ifjúsági Egyesület tagjai egy megemlékezést szerveztek a vörösmarti református temetőben, amit dr. Raffay Ernő előadása követett a helyi református parókián.
A temetőben az emlékezők Kocsis József első világháborúban elesett vörösmarti katona síremlékénél gyújtottak gyertyát. Az ezt követő telt házas előadáson pedig szó volt sok mindenről: a háború után megalakuló „magyar” kormányok és vezetőik hazaárulással felérő tevékenységéről, a Trianont övező legendákról és furcsaságokról, például Clemenceau magyar menyéről… Dr. Raffay Ernő, aki először járt a Drávaszögben, beszélt a románok, szerbek és csehek még nyugati szövetségeseik, támogatóik számára is elképesztő területi igényeiről, amelyeket ha kielégítettek volna, Magyarország megszűnt volna létezni. 
- Mindig is fontosnak tartottuk a múltunkat és jelenünket meghatározó eseményekről való megemlékezést, hiszen egy közösségnek csak akkor van jövője, ha ismeri múltját. Az első világháborús harcokat lezáró padovai fegyverszünet centenáriuma egy fájó, ám fontos évforduló, amiről, úgy gondoltuk, méltóképpen meg kell emlékeznünk – mondta Hordósi Dáneil, a Hegyalja Ifjúsági Egyesület elnöke, aki hangot adott elégedettségének is, hogy rendezvényükkel az utolsó helyig meg tudták tölteni a vörösmarti parókia imatermét. Köszönetet mondott a vörösmarti református egyházközség és a helyi ifjúsági egyesület tagjainak az évfordulós esemény megszervezésében nyújtott segítségért.
Az eseményen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, Veres Márton, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke és a Kosztolányi Dezső Céltársulás tagjai is. A rendezvényt a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége támogatta.
A Hegyalja Ifjúsági Egyesület legközelebb december 2-án, a délvidéki vérengzések áldozatainak tiszteletére tart megemlékezést Csúzán.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA