A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EU-képviselő
Az EMNT, valamint az EMNP elnökségének közös nyilatkozata „Az Év Bortermelője” díj idei odaítélésének tárgyában
MÁÉRT - 2018. december 7., péntek 23:09

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége örömmel vette tudomásul, hogy a magyar borászat Kossuth-díjáért, „Az Év bortermelője” nevű szakmai elismerésért folyó versenyben első ízben került be az öt jelölt közé a trianoni határokon kívül tevékenykedő borász, Balla Géza, aki jelöltté válását követően rögvest el is nyerte a rangos díjat.
Balla Géza azon túl, hogy a Kárpát-medence legfelkészültebb és legeredményesebb borászainak egyike, tudatosan törekszik arra, hogy fellendítse a legősibb magyar borvidékek egyikének, a már Szent István idején bizonyíthatóan szőlőtermő Ménesnek (Arad-Hegyalja) a boréletét, közösséget szervez, tanácsokat ad, egyetemen tanít. Hangsúlyt fektet a régi magyar fajtákra, köztük a furmintra és a kadarkára, az ebből készített aszújellegű édes bora egy évszázadokra visszatekintő magyar hagyományt elevenít fel. Hazai és nemzetközi borversenyeken elért érmei szinte megszámlálhatatlanok.
Balla Gézát egy példaértékű gesztussal már a kétezres évek elején soraiba fogadta a legjelentősebb szakmai szervezetek közül kettő, a Pannon Bormíves Céh, valamint a Magyar Borakadémia. Ez utóbbi „Az Év Bortermelője” díj idei odaítélésével hitet tett amellett, hogy a Kárpát-medence organikus egység, s a magyar teljesítmény nem kötődik országhatárokhoz. Balla Géza kitüntetése a határokon átívelő magyar nemzetegyesítés nagyívű politikai programjának borszakmai visszaigazolása.
Az EMNT, valamint az EMNP elnöksége ezúton gratulál Balla Gézának a megérdemelt elismeréshez, és kíván neki további sikereket a magyar borászat felvirágoztatásában.

Az EMNT elnöksége nevében
Tőkés László elnök

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnökségének nevében
Szilágyi Zsolt elnök

 Budapest, 2018. december 6.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA