A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kiskőszegi résztvevők a magyarországi szólótáncversenyen
MÁÉRT - 2019. március 21., csütörtök 09:38


Máricus 9-én került sor a Dél-dunántúli Regionális Gyermek Szólótáncversenyre a magyarországi Szekszárdon, melynek kiskőszegi résztvevői is voltak: Virág Lilla és Kovács Attila, a Liliom ifjúsági tánccsoport tagjai sárközi ugróssal versenyeztek.
 
A kiskőszegi HMDK-alapszervezet Liliom ifjúsági tánccsoportját az általános iskola felső tagozatosai alkotják. Sokat fejlődtek az utóbbi néhány évben, elsajátítottak egy koreográfiát, illetve a sárközi motívumokat olyan szinten, hogy improvizatív módon is tudnak táncolni.
Bátai Rita és Lieszkovszky Tamás koreográfusaik javaslatára  a csoportból egy táncospár, Kovács Attila és Virág Lilla részt vettek a Dél-dunántúli Regionális Gyermek Szólótáncversenyen, melyre  Szekszárdon került sor.
A versenyt az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület hirdette meg azzal a céllal, hogy a régióban működő tánc- és hagyományőrző együttesek gyermek táncosai saját és választott táncanyaggal megmérettethessék magukat. A versenyre egyénileg és táncos páronként lehetett jelentkezni. A versenyzőknek az életkori sajátosságainak megfelelő improvizatív tánctudással kellett rendelkezniük. A gyermek táncosoknak 1,5–2 perc állt rendelkezésükre, hogy bemutassák tánctudásukat. A zenei kíséretet a Tarsoly zenekar biztosította a résztvevőknek.
Kiskőszegi táncosaink sárközi ugrós tánccal léptek színpadra, melyre koreográfusaik készítették fel őket. - Büszkék vagyunk táncosainkra, hogy volt bátorságuk színpadra állni egy ilyen színvonalas táncversenyen, és hogy megvolt bennük a kellő lelkesedés a felkészülésre, tanulásra – nyilatkozta lapunknak Sipos Krisztina, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet titkára, hozzátéve, jó lehetőség volt ez nekik tapasztalatszerzésre. A fiatal táncospár egyedüliként képviselte szervezetünket és magyarságunkat a szekszárdi versenyen.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA