A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megalakultak az első kisebbségi önkormányzatok
MÁÉRT - 2019. május 24., péntek 09:24

A május 5-én lezajlott kisebbségi önkormányzati választásokon a HMDK történelmi sikert ért el. A szervezetnek országos szinten a képviselői helyek 85%-át sikerült megszereznie, Eszék-Baranya megyében a 96%-át, a 38 önkormányzatból 33-at a HMDK vezet.  Az első két kisebbségi önkormányzat Pélmonostoron és Eszéken alakult meg.
Hétfő délután a pélmonostori városháza tanácstermében tartotta meg alakuló ülését a kisváros magyar kisebbségi önkormányzata. A 15 tagú testületbe 10 HMDK-s képviselő jutott be. A pélmonostori magyarok körében soha nem volt ilyen magas a részvételi arány a választáson, ami azt is mutatja, hogy milyen nagy volt az elégedetlenség az eddigi kisebbségi önkormányzat munkájával kapcsolatban.
Az alakuló ülésen megjelent mind a 15 képviselő, akik ellenjelölt nélkül, egyhangúlag megválasztották Kovács Ferencet (HMDK) a testület elnökévé, Szloboda Tibort (HMDK) pedig alelnöknek.
- Mindenekelőtt szeretném megköszönni a választóknak a hatalmas bizalmat, ígérem, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a helyi magyarságért. Első dolgunk adminisztratív jellegű lesz, átnézzük, mit hagytak ránk elődeink, és csak ezt követően tudunk tervezni - mondta Kovács Ferenc, a pélmonostori magyar kisebbségi önkormányzat frissen megválasztott elnöke.
Eszéken is megtartották az alakuló ülést
Egy nappal a pélmonostori ülés után, kedden az eszéki városházán is megalakult a helyi magyar kisebbségi önkormányzat. A 15 tagú tanácsba (önkormányzatba) a Népkör és a HMDK közös listájáról került be az összes képviselő. A tanács elnöke dr. Szántó Tibor (HMDK) lett, alelnöke pedig Magdika Dániel (Népkör).
- Számunkra a választás egyik legfontosabb üzenete az, hogy végre sikerült az eszéki magyarság megosztottságát megszüntetni, hiszen a HMDK és a Népkör közös listát állított. Bízom benne, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódik, hiszen összefogva többet tudunk tenni a közösségünkért - mondta dr. Szántó Tibor, az önkormányzat frissen megválasztott elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA