A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A kisebbségi kultúrák gazdagságából adtak ízelítőt Nagypiszanicán
MÁÉRT - 2019. szeptember 26., csütörtök 22:22

Mutassuk meg a kisebbségi kultúrák gazdagságát címmel szervezett rendezvényt a Nagypiszanicai Magyarok Közössége, ahol a magyar, a szerb és az albán nemzeti közösség szokásait, hagyományait és tárgyi értékeit ismerhette meg a közönség.
A Nagypiszanicai Magyarok Közössége pár évvel ezelőtt jött létre. A 135 tagot számláló egyesület mára a járás egyik legaktívabb szervezetévé vált, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy a magyarság megmaradjon ezen a területen.
A hétvégi rendezvényük célja az volt, hogy a megyében élő kisebbségek kultúráját népszerűsítsék, és ezáltal is erősítsék a kultúrák közötti párbeszédet. Az interetnikus párbeszéd ezúttal is a zene és a tánc nyelvén zajlott. A magyar, a szerb és az albán nemzeti közösség szokásait, hagyományait és tárgyi értékeit ismerhette meg a közönség. A magyar kultúrából a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének a művészeti csoportjai és a Daruvári Magyarok Közösségének az énekkara adott ízelítőt. Az eseményen többek között jelen volt Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Pali Fredi járási elöljáró, mindketten elismerően szóltak a nagypiszanicai magyar szervezet munkájáról.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA