A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Az Előértékelő Bizottság 22 pályázót javasolt ösztöndíjra
MÁÉRT - 2019. december 20., péntek 14:33

A Horvátországi Magyar Ösztöndíjtanács Előértékelő Bizottsága december 16-án bírálta el a horvátországi felsőoktatási intézményekben tanuló magyar hallgatók pályázatait.
 
A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem novemberben pályázatot hirdetett ösztöndíjra a szülőföldi felsőoktatási tanulmányok támogatása céljából a 2019-2020-as tanévben külhoni felsőoktatási alap-, mester/magiszter vagy doktori képzésben részt vevő horvát állampolgárságú, horvátországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar nemzetiségű személyek számára.
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége bellyei székházában december 16-án ült össze a Horvátországi Magyar Ösztöndíjtanács Előértékelő Bizottsága, hogy elbírálja a pályázatokat.
Molnár Munk Mónika, a HMDK ösztöndíjreferense lapunknak nyilatkozva elmondta, az Előértékelő Bizottság 22 pályázatot részesített kedvező elbírálásban, 14 alap-, 6 mester- és 2 doktori képzésben részt vevő hallgatót javasolt az ösztöndíjra.
A pályázatokról a döntést az Értékelő Bizottság javaslatának figyelembe vételével dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja hozza meg legkésőbb 2020. január 31-ig.
A pályázat eredményéről a döntést követő hetedik munkanapon belül minden pályázó értesítést kap a pályázati adatlapon megadott e-mail-címre.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA