A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Közösségépítő látogatás és elismerés
MÁÉRT - 2020. január 9., csütörtök 14:43

Mint minden évben, most is aktívan teltek az téli hónapok Fiumében, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete háza táján. Több programot is szerveztek, ellátogattak a HMDK Isztria megyei szervezetéhez, és megyei elismerésben részesültek.
Fiumeiek Pólában
Pólai (Pula) kirándulást szervezett a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete december 19-én. Az utazás során a fiumei magyarok ellátogattak a HMDK Isztria megyei egyesületébe, ahol a helyiek szívélyes fogadtatásban részesítették és megvendégelték őket. A pólai egyesületben bemutatták a fiumeiek festőkörének a kiállítását is. A közösségépítő látogatás után a fiumeiek  megnézték a város főbb nevezetességeit, Ágoston Gergely idegenvezetésével. A kirándulást a pólaiakkal közösen eltöltött ebéd zárta. Az utazás a Kisebbségi Tanács támogatásával jött létre.
Elismerés
A HMDK Tengermelléki-fennsíki Megyei Egyesülete nevében 2019. december 23-án Demeter István alelnök díszoklevelet vett át a megye alelnökétől, Mamula Petartól. A megye a díszoklevelekkel a kisebbségi egyesületek 25, illetve 15 éves munkáját díjazta. A magyar egyesület immár 25 éve működik, amellyel elősegíti a térség multikulturalizmusát, és tevékenységével gazdagítja a nyelvi, kulturális életet és ápolja a hagyományokat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA