A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: nem értünk egyet a háztáji sertéstartást szabályozó miniszteri rendelettel
MÁÉRT - 2020. március 4., szerda 11:50

A mezőgazdasági minisztérium által közvitára bocsátott állategészségügyi miniszteri rendelet ellehetetleníti a háztáji sertéstartást. Ezzel nem ért egyet az RMDSZ. A rendelet az afrikai sertéspestis terjedésére hivatkozva új előírások szerint szabályozná a sertéstartást.
Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta: a Szövetség elfogadhatatlannak tartja ezt a módszert, amelyet most alkalmazna a minisztérium, ezért az RMDSZ szakemberei mindent megtesznek azért, hogy ezt megakadályozzák. „Meggyőződésünk, hogy ez az intézkedés nem tesz jót a romániai gazdáknak, hiszen jelenleg a hazai mezőgazdaság mintegy 70 százalékát a háztáji sertéstartással is foglalkozó családi gazdaságok alkotják”.
A szövetség parlamenti képviselői is ezt az álláspontot képviselték ma Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszterjelölt meghallgatásán.
Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője a meghallgatáson elmondta: egy olyan rendeletre van szüksége a romániai mezőgazdaságnak, amely nem tesz keresztbe a sertéstartóknak, hanem megoldást nyújt a sertéspestis okozta károkra. Ugyanakkor rendezi a jelenlegi rendeletben előíró tiltásokat olyan formában, hogy a szaporítást és az eladást is egyaránt lehetővé tegye a háztáji gazdaságoknak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA